De stand van de woonbranche economische barometer is in september, na een forse daling in augustus, met ruim twee punten verder gedaald. Daarmee is de verbetering van de barometerstand van de maanden juni en juli volledig verdampt. De barometer sloot de maand augustus af op een stand van -8,13. De deelindicator waaruit de barometerstand is opgebouwd met de sterkste daling in de afgelopen maand is de woningmarkt. Deze deelindicator verloor ruim tien punten in september. Daarmee staan nu alle deelindicatoren in het rood.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand augustus 2020 uitgekomen op -7,2. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in augustus een daling van de omzetwaarde van 7,2 procent ten opzichte van de voorgaande periode volgens het CBS. Het volume nam af met 7,8 procent. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden is de omzetwaarde in augustus echter gestegen met 11,1 procent.

%

De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten augustus 2020

%

De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten juli 2020

Consumentenvertrouwen in augustus 2020

Consumentenvertrouwen in september 2020

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten is in september nauwelijks veranderd, aldus het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -28, tegen -29 in augustus. Het oordeel van consumenten over de economie is licht verbeterd. De deelindicator economisch klimaat ging van -59 naar -58. Het oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden was negatiever, maar het oordeel van consumenten over de economische situatie in de komende 12 maanden was minder negatief dan in augustus. De koopbereidheid kwam net als in augustus uit op -9. Consumenten waren minder negatief over de financiële situatie in de komende twaalf maanden. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde daarentegen een fractie. Ook vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen iets minder ongunstig dan in augustus.

Producentenvertrouwen
In september waren industriële ondernemers voor de vijfde maand op rij minder negatief volgens het CBS. Het producentenvertrouwen ging van -5,4 in augustus naar -4,8 in september. Ondernemers oordeelden in september minder negatief over de orderportefeuille. Verder waren ze ook positiever over hun voorraden gereed product. Producenten waren echter somberder over de verwachte bedrijvigheid. In de hout- en bouwmaterialenindustrie was het vertrouwen het meest positief.

Producentenvertrouwen augustus 2020

Producentenvertrouwen september 2020

Verkochte woningen in mei 2020

Woningmarkt
In augustus 2020 zijn er volgens cijfers van het CBS 19.034 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 2,8 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van juli werden er in augustus 15,7 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op -2,8.

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.