De stand van de woonbranche economische barometer is in april fors onderuit gegaan. De barometer sloot de maand april af met een daling van ruim 12 punten ten opzichte van de voorgaande maand, op een stand van -11,7. De gevolgen van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus voor de woondetailhandel zijn voor veel ondernemers catastrofaal en het einde is nog niet in zicht. Het is zeer aannemelijk dat de barometerstand de komende paar maanden nog verder in de rode cijfers zal belanden.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand maart 2020 uitgekomen op -6,6. Daarmee is deze deelindicator de afgelopen maand met ruim 10 punten gedaald. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in deze maand een daling van de omzetwaarde van 6,6 procent volgens het CBS. Het volume nam af met 5,9 procent.

%

Woonwinkeliers die daling noteren

Consumentenvertrouwen in maart 2020

Consumentenvertrouwen in april 2020

Consumentenvertrouwen
Door de coronacrisis is in april het vertrouwen van consumenten enorm verslechterd. Het consumentenvertrouwen daalt van -2 in maart naar -22 in april. Dat is de grootste daling ooit, aldus het CBS. Consumenten oordelen fors negatiever over de economie dan in maart. De deelindicator economisch klimaat gaat van -8 naar -31. Over de economie in de komende twaalf maanden zijn consumenten nog nooit zo negatief geweest als in april 2020. Het vorige dieptepunt werd bereikt in november 2011, tijdens de eurocrisis. Ook de koopbereidheid is fors verslechterd. Deze deelindicator gaat van 2 in maart naar -17 in april, de grootste daling ooit. Het oordeel van consumenten over hun financiƫle situatie in de komende 12 maanden verslechtert flink. Ook vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen veel ongunstiger dan in de voorgaande maand. De verslechteringen van deze twee onderdelen van de koopbereidheid zijn ook de grootste ooit.

Producentenvertrouwen
Door de wereldwijde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het producentenvertrouwen in april 2020 op het laagste niveau beland sinds de start van het onderzoek in 1985. Het vertrouwen van de industriƫle ondernemers ging van 0,2 in maart naar -28,7 in april. Dat was ook veruit de sterkste afname ooit, aldus het CBS. Producenten in de industrie waren in april ongekend negatief over de verwachte bedrijvigheid. Zowel de verslechtering van het oordeel over de verwachte bedrijvigheid als van het oordeel over de orderportefeuille was nog nooit zo groot als in april 2020. Ook het oordeel over de voorraden
gereed product verslechterde sterk.

Producentenvertrouwen maart 2020

Producentenvertrouwen april 2020

Verkochte woningen in maart 2020

Woningmarkt
In maart 2020 zijn er volgens cijfers van het CBS 18.627 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 10,6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van februari werden er in maart 20,7 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op 10,6. Daarmee is de deelindicator over de woningmarkt de enige deelindicator die positief staat en tevens de enige die is gestegen ten opzichte van de voorgaande maand.

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.