Koelnmesse, de organisatie achter de tuin- en tuinmeubel beurs spoga+gafa 2020, meldt dat de voorbereidingen op de komende editie spoedig verlopen. Iedereen doet nog mee, ook de exposanten van buiten Duitsland, en de beurs staat dus nog gepland van 6 tot en met 8 september in Keulen.

Daarnaast is er nu het twitter account#gardenbackstronger waarmee de beurs iedereen met ekaar in contact wil brengen. Sinds 30 mei mogen er weer beurzen worden georganiseerd in grote delen van Duitsland, waaronder in Keulen. Sinds kort zijn de Duitse grenzen ook weer open voor andere Europeanen en dat telt mee: driekwart van de bezoekers komt uit Europa. Tot nu toe lijkt het er op dat mensen ook weer graag naar de Rijnmetropool willen afreizen. Geluiden in deze richting zijn te lezen op www.spogagafa.de/meetourvisitors.

Vorig jaar kwamen er een goede 40.000 bezoekers naar de beurs. De organisatie rekent dit jaar op minder bezoekers en dat is niet meer dan logisch. Met name van buiten Europa zullen bezoekers wegblijven. Op het moment dat de pandemie losbrak was al 90 procent van het beursoppervlak verkocht. Maar er wordt rekening mee gehouden dat sommige exposanten van buiten Europa toch nog gaan afzeggen. MenĀ  kan geen visa krijgen of men vindt het risico nog te groot. De organisatie hoopt deze bedrijven in 2021 weer te mogen begroeten en sluit in ieder geval de hallen 1, 4.2 en 5.1 omdat deze overzeese exposanten afzien van deelname. Europese exposanten die hier stonden worden nu over de overige hallen verdeeld. Al met al zijn het nog altijd 12 hallen die gevuld zijn met deelnemers.

Afstand houden, handen reinigen, tissues gebruiken, eventueel maskers dragen. Het is het Nieuwe Normaal en ook spoga+gafa ontkomt er niet aan. De organisatie gaat er van uit dat exposanten en bezoekers zich verantwoord en professioneel zullen gedragen in september. De omvang van het Keulse beurscomplex zorgt er voor dat er voldoende afstand kan woren gehouden in het verkeer tussen de hallen. Geen mogelijkheid voor feestjes op de stands dit jaar en het culinaire aanbod wordt ook anders.

Van tevoren registreren is verplicht. Keulen houdt ook rkening met een eventuele tweede golf van besmettingen. In dat geval wordt de beurs uitgesteld en kan iedere deelnemer die daaraan niet meer meedoet zijn kosten terugkrijgen van de beursorganisatie. Op de foto in het midden van deze tekst ziet u de beursmanager van spoga+gafa, Catja Caspary.