Op 1 november 1918 vulde Jan Wildeman voor het eerst zijn koffer met fournituren en trok er per motor op uit. Dat is alweer bijna 100 jaar geleden, hij zal vast niet hebben verwacht dat uit zijn kofferhandel zou uitgroeien tot het bedrijf wat het nu is. Op vrijdag 2 november 2018 is Wildeman Van Leeuwen een dagje gesloten om dit te vieren.

Geschiedenis

Na beëindiging van zijn taak bij de grensbewaking gedurende eerste wereldoorlog, richtte  Jan Wildeman op 1 november 1918 in Waalwijk de firma J. Wildeman & Co. op. In die dagen was van moderne transportmiddelen nog geen sprake maar werd er met de motorfiets op uit getrokken om de klanten te bezoeken. Met de groei van de onderneming werd naar een ander pand gezocht dat in 1925 in een voormalige schoenfabriek aan de Stationsstraat werd betrokken. In 1937 trad de zoon Jacob Wildeman toe tot de zaak. Na de tweede wereldoorlog maakte het bedrijf door de opkomst van de synthetische materialen een grote groei door, die er uiteindelijk in 1964 toe leidde dat de firma Wildeman op het industrieterrein Zanddonk een nieuw pand in gebruik kon nemen, waar het bedrijf tot in 2003 gehuisvest is geweest.

Harrij van Leeuwen richtte in het jaar 1928 een lederimport op in Waalwijk de Langstraat. Binnen Nederland was de Langstraat het centrum voor de schoenindustrie. Daarnaast waren er ook meerdere looierijen gevestigd. Het bedrijf werd gevestigd aan de Grotestraat 240a, de hoofdstraat van Waalwijk. In 1938 werd het bedrijf omgezet in een NV. Van Leeuwen Leder was een joods bedrijf en werd tijdens de oorlog in 1942 onder beheer gesteld van de Lippman Rosenthal Bank. Harrij van Leeuwen zelf is tijdens de oorlog gedeporteerd en gestorven. In september 1945 werd de heer Richard Braun, de schoonbroer van Harrij van Leeuwen, aangesteld als directeur en later eigenaar van Van Leeuwen Leder bv. Onder zijn bezielende leiding is het bedrijf verder uitgegroeid. In 1981 heeft Richard Braun het bedrijf overgedragen aan zijn zoon Herbert Braun.

Per 1 september 1999 is Van Leeuwen Leder BV middels een management buy out overgenomen door Jan Denissen. In 2003 werd door Jan Denissen Wildeman Waalwijk BV vanuit  een faillissement over genomen, waarna een nauwe samenwerking tussen de zusterbedrijven ontstond. Medio 2005 werd de derde firma, Wildeman Benelux BV, opgericht. In 2009 betrokken de drie zusterbedrijven een gezamenlijk pand op het nieuwe industrieterrein Haven VII te Waalwijk.