Goed slapen is een onderwerp dat altijd actueel is, want wie beter slaapt, leeft ook beter. Welke rol onze mobiele telefoon hier mogelijk in speelt, gaat slaapspecialist Beter Bed, samen met slaapwetenschapper Merijn van de Laar onderzoeken aan de hand van een slaapexperiment.

Voor dit onderzoek zoeken zij daarom minimaal 100 slapers die in de praktijk rapporteren wat voor hen de daadwerkelijke impact is van slapen met of zonder telefoon naast het bed. De test duurt twee weken, waarvan één week met telefoon naast het bed en één week zonder.
“Slapend wijs worden, dat is wat we zouden willen met dit testpanel”, licht Merijn van de Laar toe. “We zijn benieuwd wat we kunnen leren als 100 ‘reguliere slapers’ voor ons de proef op de som nemen en zowel mét als zonder telefoon in hun eigen slaapkamer de nacht doorbrengen. Door na het ontwaken een aantal vragen te beantwoorden, hopen we beter te snappen wat de invloed is van de telefoon op de slaapbeleving van mensen.”

De vragen gaan onder andere over hoe mensen hun nachtrust waarderen, welke bedtijden zij hanteerden en wat mensen deden als ze ’s nachts wakker werden. Van de Laar heeft het onderzoek opgezet en analyseert na afloop de gegevens. De slaapspecialist heeft als missie om mensen beter te laten slapen, want beter slapen is goed voor de gezondheid. Perijn Hoefsloot, verantwoordelijk voor marketing en customer experience bij Beter Bed, vertelt daarover: “Het juiste matras en beddengoed zijn onderdeel van goed slapen, gedrag en levensstijl hebben minstens zo’n grote invloed op een kwalitatief goede nachtrust. We krijgen vaak de vraag of het slapen met of zonder mobiele telefoon in de slaapkamer effect heeft op de kwaliteit van slaap. Ook blogs over dit onderwerp worden heel goed gelezen op onze website. We nemen dus nu de proef op de som, zodat we die vraag goed kunnen beantwoorden en een compleet advies kunnen geven aan de consument. We willen onze kennis op het gebied van slapen immers zo veel mogelijk blijven verbreden.”

Het praktijkonderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met kennispartner en wetenschapper Dr. Merijn van de Laar.

Deelnemers aan het onderzoek worden zelf ook wijzer als het gaat om hun slaapgedrag. Van de Laar moedigt mensen aan om deel te nemen aan dit onderzoek: “Deelnemers zullen waarschijnlijk patronen gaan herkennen en ontdekken welke zaken hen wel of juist niet helpen om goed te slapen.” Het onderzoek start op 14 februari en eindigt op 28 februari. Inschrijven kan tot en met 12 februari op deze pagina:
beterbed.nl/slaappanel

Deelnemers ontvangen iedere dag een reminder met een link naar de online vragenlijst. Het invullen neemt maximaal vijf minuten in beslag. Als dank voor deelname aan het onderzoek mogen deelnemers na afloop van het onderzoek een overtrek uit de collectie van Beter Bed kiezen.

De uitkomsten van het onderzoek worden volledig geanonimiseerd. Naar verwachting worden de onderzoeksresultaten rond de Dag van de Slaap (15 maart) gepubliceerd.