ABN AMRO heeft een rapport gepubliceerd over de stand in de retail van dit moment. Hieruit blijkt onder andere dat ondanks het gedaalde consumentenvertrouwen en de gestegen inflatie de meubelzaken het minder slecht doen dan verwacht.

Ondanks dat het consumentenvertrouwen op het laagste punt staat sinds dit gemeten wordt, schaadt dat het doen van grotere aankopen nog niet. Consumenten zijn volgens deze lage score onzeker over de toekomst en stellen in zo’n geval doorgaans grote aankopen meer uit. Toch worden meubels nog goed verkocht. Zo werd gecorrigeerd voor inflatie in juni nog dertien procent meer uitgegeven aan meubels dan drie jaar geleden. Hierbij is het overigens opmerkelijk dat de prijzen van meubels volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in juni van dit jaar met maar liefst 20procent zijn gestegen ten opzichte van juni 2019.

Hoewel het lastig is om hiervoor een directe verklaring aan te wijzen, zijn er paar mogelijkheden. Ten eerste zou het kunnen zijn dat eerder gedane bestellingen bij meubelzaken pas nu worden geleverd en betaald, mede als gevolg van de leveringsproblemen in het internationale handelsverkeer. Ten tweede is het eerder genoemde spaargeld op spaarrekeningen van Nederlanders nog steeds zeer hoog.

Download het volledige rapport: www.abnamro.nl/nl/media/stand-van-retail-juli-2022_tcm16-160701.pdf