Dutch Design Week (DDW) komt eraan. En hoe! Acht areas door heel Eindhoven. Maar waar is wat te doen en hoe kies je? Wij helpen je op weg. Onderstaande projecten en tentoonstellingen zijn slechts een kleine greep uit het DDW-programma. Het volledige programmaoverzicht staat op www.ddw.nl.

Inclusie en geopolitiek
In het Van Abbemuseum kun je dit jaar terecht voor een divers programma met focus op inclusiviteit en geopolitieke krachten. Zo vraagt het 1m2-collectief hoe inclusief DDW als festival is. In GEO-DESIGN onderzoeken DAE-alumni de sociale, economische, territoriale en geopolitieke krachten die het hedendaagse design vormgeven.

Relaties met middelen en natuur onder de loep
In MU presenteren SMELT en The Performance Bar een gloednieuwe wetenschap: roesologie. Dit is een onorthodox onderzoek met ontwerpers, performers, experts en ervaringsdeskundigen naar de rol van middelengebruik in onze samenleving. Daarnaast vind je hier het Bio Stories-project, waarin het team van Faber Futures onder leiding van ambassadeur Natsai Audrey-Chieza samen met het DDW-publiek onze relatie met de natuur her-bedenkt. Drie dagen lang vindt hier dagelijks namelijk een forum plaats, waaraan iedereen kan deelnemen.

Jong Talent
Design Academy Eindhoven pronkt weer met een Graduation Show van hoog niveau. Nieuw dit jaar: de index van hun catalogus is op een verrassende manier ingestoken en de locatie. De Graduation Show is namelijk in het Beursgebouw. Manifestations presenteert werken van de beste graduates van de kunstacademies, die op een grappige, spectaculaire of controversiële manier de (mis)match tussen mens en technologie onderzoeken en vragen hoe technologie kan bijdragen aan een meer humane wereld. Bij Isola Talents Factory in de Schellensfabriek presenteert een selectie van net afgestudeerde talenten en studenten hun werk. Tot slot presenteert DDW Class of 21, een groepstentoonstelling met de werken van studenten van verschillende universiteiten.

Kiki & Joost
Bij Kiki & Joost kun je terecht voor een persoonlijke show die zichtbaar maakt wat ze de afgelopen twee jaar hebben gevoeld; creativiteit en pure energie van het maakproces. Een vrolijke en energieke tentoonstelling van autonoom werk naast nieuwe collecties voor maison Dada en MOOOI, een installatie voor Stichting Queen of Hearts en werken van Cor Unum.

Dierenkostuums en gluten als materiaal
In Natlab houden Baltan Laboratories x Mediamatic een open kostuumlab waar ze modeontwerpers, kunstenaars en bezoekers uitnodigen kostuums te maken van verbazingwekkende (dier)soorten. Ook is er een doorlopend programma van masterclasses, workshops, lezingen, tentoonstellingen en parades rond biodiversiteit en design. En ben je op zoek naar een expo off the beaten track? Dan kun je terecht bij BioArt Laboratories, waar stof fungeert als tekenapparaat waarmee bezoekers hun sporen achter kunnen laten. En waar we kijken naar gluten als materiaal, en verven met klei.

Talks
Samen met onze partners organiseren we wederom een uitgebreid DDW Talksprogramma. Binnen acht thema’s nemen we verschillende facetten van design onder de loep. Samen met enkele sleutelfiguren uit het designveld – en daarbuiten – verkennen we dagelijks bij Fifth NRE allerlei ontwerpdisciplines, bespreken we actualiteiten, reflecteren we op het verleden en kijken we natuurlijk ook vooruit, naar wat de toekomst van design ons brengt.

Greater Number Sessions
Wil je nog dieper duiken in het DDW-thema en de vier subthema’s van dit jaar? In the Greater Number Sessions nodigen wij elke dag sprekers uit om dieper in te gaan op onze subthema’s.

Design United
De vier technische universiteiten, oftewel Design United, nodigen bezoekers dit jaar uit om de rol van design in de aanpak van vijf grote thema’s te bespreken in de Up Close & Personal talkshow. Deze wordt dagelijks live gestreamd vanuit de Effenaar. Bezoek ook hun tentoonstelling in het Klokgebouw. Thema’s zijn o.a. Entangled Ecologies en Evolving Methodologies.

DDW TV
Last but not least streamen we dagelijks voor de thuisblijvers een bont uurtje DDW TV. Elke dag stipt om 19:00 kun je digitaal aanschuiven voor een update van wat je allemaal hebt gemist op DDW met daarin onder andere de uitreiking van de DDA Awards.