De tarieven in de containerlijnvaart zijn volgens de World Container Index van de maritieme consultant Drewry de afgelopen week voor het eerst in tijden aan het dalen, maar nog niet op de route van Azië naar Europa.

Neem bijvoorbeeld de route Shanghai-Los Angeles: de afgelopen week daalden de prijzen volgens de Index met 8 procent met 1.000 dollar per veertigvoets container naar een bedrag van 11.173 dollar. Shanghai-New York daalde met 5 procent en Los Angeles-Shanghai eveneens met 5 procent. Maar Europa doet nog niet mee in het kortingenfestival. Wereldwijd daalde de Index met iets meer dan 2 procent.

Sterker nog, Europa blijft meer betalen voor containertransport: Shanghai-Rotterdam steeg de afgelopen week opnieuw met 2 procent naar een bedrag van 14.807 dollar voor een veertigvoet container.  Het tarief komt daarmee op een prijsniveau dat, absurd maar waar, 568 procent hoger ligt dan in oktober 2020. Rotterdam-New York en Shanghai-Genua zijn allebei goed voor een stijging van 1 procent in een week. Wereldwijd ligt het tariefverschil met een jaar geleden nog steeds op 289 procent.

De daling buiten Europa lijkt in gang te zijn gezet door de belofte van rederij CMA CGM uit Frankrijk (in omvang de vierde rederij ter wereld) van een maand geleden om de prijzen niet verder te laten stijgen, in ieder geval niet tot 1 februari 2022. Hapag-Lloyd meldde vervolgens enigszins verongelijkt dat het onder de radar al een dergelijke beslissing voor de aankondiging van de Fransen had genomen. Naar alle waarschijnlijkheid volgen nu andere rederijen dit voorbeeld. Maar dus nog niet voor de route Shanghai-Rotterdam.

Er is ook wel degelijk druk vanuit boze verladers en bezorgde toezichthouders, maar veel rederijen vinden de stijgingen uiteraard prima en willen daar niet vanuit zichzelf mee stoppen. De tarieven bevriezen is leuk voor de marge van de verladers, maar zelf blijven verdienen aan de huidige situatie in de transportmarkt is wat veel rederijen nog voor ogen staat.

De meest recente tariefontwikkelingen: www.drewry.co.uk/supply-chain-advisors/supply-chain-expertise/world-container-index-assessed-by-drewry