HEIMTEXTIL 2024

Het betere slapen

Heimtextil had het dit jaar niet gemakkelijk: het waren én de Duitse treinen die staakten én ontevreden boeren die (een dag) het centrum van Frankfurt blokkeerden. Desondanks werden tweeduizend bezoekers meer geregistreerd dan vorig jaar, circa 46.000. Druk was het vooral ook bij de hallen 11 en 12 waar de Sleep & More exposanten stonden: met bedtextiel, dekbedden, kussens, matrassen en bedsystemen. Paneldiscussies, trendlezingen en guided tours waren het puntje op de i. Naast duurzaamheid, draaiden het vooral om gezondheid, klimaatbeheersing en slaapkwaliteit. Oja, en vegan slapen…

 

VANES|KLEUR

De stand van Van Es Home liet duidelijk zien dat het in de beddenbranche vooral draait om kleur, kleur en nog eens kleur. Zowel qua bedtextiel als de steeds groter wordende groep accessoires en badtextiel: van badjassen tot handdoeken in matchende kleuren en dessins.

 

 

RENDPRES | BEETJE LUI

‘New Sensitivity’ was het thema van de Heimtextil Trends ‘24/’25. Dit jaar was het concept vormgege- ven door het Deense SPOTT. Helaas een stuk onsamenhangender en onoverzichtelijker dan normaal. Een beetje een luie, gemakzuchtige presentatie die niet echt wist te inspireren. Zoals hier bij de Bed & Bath hub met vooral grote lappen stof, dekbedden, rollen behang en een nonchalante hoop kussens. Jammer!

 

 

TREVIRA| VISUEEL AANTREKKELIJK

Ook veel kussentjes bij de presentaties ‘My Cosy Cosmos’ (links) en ‘Hidden Treasures’ (rechts) van Trevira CS, maar tóch een visueel veel aantrekkelijker beeld dan bij de ‘echte’ Trendpresentatie.

 

 

VANDYCK | PERZIK & GROEN

Mooie presentatie van VanDyck, waarbij deze bedcombinatie laat zien hoe de nieuwe trend- kleur perzik (Peach Fuzz) prachtig combineert met groentinten. Afgebeeld zijn de dessins Ziggy (doorlopend) en Romance (nieuw), beiden in de kleur Cream Tan.

 

 

BEDDINGHOUSE | GAVE GARENS

De Innovation Wall van BeddingHouse toonde diverse innovaties op het gebied van slaaptechnologie en garens, onderverdeeld naar Beauty, Sleep Performance en Temperature Regulation. Denk daarbij aan kussenslopen van echte zijde voor een betere haardos in de ochtend, slopen van garens met daarin collageen dat claimt te werken tegen slaaprimpels en stoffen die voelbaar koeler aanvoelen dan reguliere stoffen om ook gedurende de nacht een optimale slaaptemperatuur te behouden.

 

 

EKKELBOOM | TIJDLOZE COLLECTIES

Het Nederlandse familiebedrijf Ekkelboom presenteerde op Heimtex onder andere de collecties Papillon (de Luxe) en BLCK- OUT. Mooie unies, een enkel bloemdessin en ton-sûr-ton dessins in tijdloze, zachte basiskleuren. Papillon biedt dekbedovertrekken en hoeslakens van materialen zoals katoensatijn, perkal en linnen. De hele BLCKOUT collectie is GOTS-gecertificeerd.

 

 

BRINKHAUS | GOED GEVULD

Arjan den Ouden, salesmanager Nederland voor het Duitse Brinkhaus, toonde diverse noviteiten op het gebied van (ecologisch) beddengoed, kussens en matrassen. De Brinkhaus dekbedden zijn onderverdeeld in tal van compartimenten, met bijvoorbeeld een honingraatconstructie, vierkanten of rechthoeken. Met het oog op klimaatregulatie zijn sommige compartimenten voller dan wel minder gevuld, of gevuld met verschillende vezels. En om het dekbed beter aan te laten sluiten op ook de woelige slaper zijn bepaalde dekbedden aan de hoeken lichter om het dekbed beter op z’n plek te houden.

 

 

VELFONT | BOMEN EN BOS

Bij diverse slaapaanbieders zagen we claims zoals deze van Velamen (Velf- ont): de meest duurzame dit of dat. Ook prijkten overal op de stands de bekende en vooral ook minder bekende groene logo’s, zoals bijvoorbeeld die van de Better Cotton Initiative/Member, FSC, Recycled 100 Claim Standard, Oeko-Tex Standard 100, Roadmap to Zero, PEFC, Global Recycled Standard (GRS), Higg Index, TüV, Organic100 Content Standard, Smeta, Sedex, diverse ISO’s van Bureau Veritas, Global Organic Textile Standard (GOTS) en de BSCI (Business Social Compliance Initiative). Iets met bomen en bos….

 

 

ENKEV | VAN KAMEEL TOT KOKOSNOOT

Het Nederlandse Enkev levert de ruwe basismaterialen voor matrassen, zoals die van Hästens, Auping en Ikea. Vooral natuurlijke vezels en materialen: van kamelen- en paardenhaar tot organische wol, hennep, kokosnootbast en GOTS-katoen. Om lokaal te kunnen produceren heeft het bedrijf vijf productielocaties in Nederland, Engeland, Polen en België.

 

 

PEKER | VEGAN SLAPEN

En als bezoeker kon je niet om hun enorme promotiecampagne heen: bij elke roltrap stonden grote borden van het Turkse Ipeker met daarop de slogan Vegan Sleep Technology. Ipeker is de eerste matrasstoffenproducent dat het V-logo mag voeren van de Europese Vegetarische Unie. Van grondstoffen tot eindproducten; er wordt geen gebruik gemaakt van dierlijke producten. Proteïne-vrij slapen. Je kunt maar een niche gevonden hebben.

 

Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Bedding business magazine.

Tekst: Monique van Empel.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Bedding business magazine, editie februari 2024. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding