In augustus is de stand van de woonbranche economische barometer uit het rood geklommen. De barometer sloot de maand augustus af met een stijging van bijna negen punten ten opzichte van de voorgaande maand, op een stand van 4,4. De verbetering wordt veroorzaakt door een toename van het aantal woningtransacties en een positieve omzetontwikkeling bij de woondetaillist.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten verbeterde in het tweede kwartaal met 14,2 punten. Deze deelindicator is daardoor uitgekomen op 6,0. Woonwinkels vallen onder de SBI-code 475 van het CBS. 52 Procent van de woondetaillisten noteerde in het tweede kwartaal een toename van de omzet tegenover 46 procent een daling.

%

woonwinkeliers die omzetstijging noteren

%

Woonwinkeliers die daling noteren

Consumentenvertrouwen in augustus 2019

Consumentenvertrouwen in juli 2019

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten verslechtert in augustus, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op 0, tegen 2 in juli. De deelindicator Economisch klimaat verslechtert in augustus. Deze deelindicator komt uit op -1, tegen 6 in juli. Consumenten zijn in augustus een stuk pessimistischer over de economie in de komende twaalf maanden en minder
positief over de economie in de afgelopen twaalf maanden. De koopbereidheid verbetert een fractie in augustus. Deze deelindicator staat op 0, tegen -1 in juli. Het oordeel van consumenten over hun financiƫle situatie in de afgelopen twaalf maanden verbetert iets. Ook vinden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen wat gunstiger. Over de financiƫle situatie in de komende twaalf maanden zijn de consumenten daarentegen iets minder positief dan in juli.

Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen industrie is in augustus niet veranderd. Het vertrouwen kwam net als in juli uit op 3,9, maakt het CBS bekend. Producenten in de industrie waren in augustus positiever over de verwachte bedrijvigheid. Daarentegen oordeelden ze over de orderportefeuille en over de voorraden gereed product minder positief. Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Verder is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producentenvertrouwen juli 2019

Producentenvertrouwen augustus 2019

Verkochte woningen in juli 2019

Woningmarkt
In juli 2019 zijn er volgens cijfers van het CBS 21.039 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 7,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van juli werden er in juli zelfs 35,8 procent meer bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt staat op 7,5. Dat is een verbetering van maar liefst 23 punten ten opzichte van de voorgaande maand.

Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.