Meer tuin is niet mogelijk, volgens de organisatie van vakbeurs spoga + gafa 2019. Na drie succesvolle dagen sloot de beurs af na drie dagen (afgelopen zondag, maandag en dinsdag) met meer bezoekers in vergelijking met de vorige editie: meer dan 40.000 mensen kwamen naar Keulen.

Deze kwamen uit 124 landen en vormden met 65 procent het merendeel van de bezoekers. De beurs benadrukt dan ook graag het internationale karakter van deze beurs over buiten leven in tuinen, op veranda’s en balkons. In totaal 2.281 exposanten namen deel deze keer, afkomstig uit 67 landen (en goed voor 86 procent van de deelnemers) waarmee Koeln Messe opnieuw wil benadrukken hoe internationaal gericht deze beurs is. Maar tegelijkertijd benadrukken deze cijfers, zowel in het aantal bezoekers als in het aantal deelnemers, onbedoeld de verzwakte positie van de thuismarkt. Duitsland kwakkelt en stagneert en dat is hoe dan ook geen goed nieuws.

Het thema dit jaar was City Gardening: tuinieren zonder een lap grond achter het huis, maar met een balkon of dakterras of gemeenschappelijke binnentuin als alternatief. Multifunctioneel meubilair voor binnen en buiten, stoffen die zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt,  accessoires, slimme manieren om de stadstuin nat te houden en zelfs een grill voor op een fietsmandje laten zien dat je niet veel ruimte nodig hebt om het buitenleven te beleven. “Ik denk dat onze beurs spot on was met dit thema, zowel in wat de deelnemers presenteerden als in de lezingen die werden bezocht. Over de gehele beurs, in alle segmenten, zie je dat City Gardening leeft en wordt benadrukt”, aldus een zeer tevreden Catja Caspary, Vice President Trade Fair Management. “In 2020 kan de branche zich richten op ons nieuwe hoofdthema: ‘spoga+gafa 2020: Sustainable gardens’.”

spoga+gafa 2020 is van 6 tot en met 8 september.  www.spogagafa.com