Kunstbloemenexpert Silk-ka versnelt internationale groei met overname door Zweedse investeringsmaatschappij

Hengelo, 23 augustus 2022 – Röko, een in Zweden gevestigde lange termijn investeerder, heeft een aandeel verworven in kunstbloemenexpert Silk-ka. Oprichter en aandeelhouder Patrick Oude Groeniger van het in Hengelo gevestigde bedrijf, zal als minderheidsaandeelhouder betrokken blijven bij de creatieve aspecten van het bedrijf en zitting nemen in de Raad van Bestuur. Marktlink begeleidde de overname.

Silk-ka is een internationale marktleider op het gebied van hoogwaardige kunstbloemen en -planten. Het bedrijf met ruim 30 werknemers in dienst, is opgericht in 1988 door de gebroeders Patrick en Robert Oude Groeniger, maar is sinds 2008 in handen van Patrick. Silk-ka staat bekend om haar innovatie en creativiteit, met oog voor de kleinste details. De kunstbloemen, planten en bomen van Silk-ka ogen en voelen natuurlijk en levensecht en worden in meer dan 70 landen wereldwijd verkocht. Het bedrijf heeft agentschappen in onder andere Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zweden met showrooms in Duitsland, Zwitserland, Engeland en Italië. Silk-ka zet de producten af in zowel het retailsegment, als de projecten- en evenementenbranche, bijvoorbeeld voor visual merchandising, trouwerijen en productlanceringen. Veel vooraanstaande bedrijven en merken werken samen met Silk-ka.

Patrick Oude Groeninger

Oprichter en aandeelhouder Patrick Oude Groeniger begon Silk-ka meer dan 30 jaar geleden. Als zoon van een bloemist zette hij de moedige stap om kunstbloemen te ontwerpen. “De liefde voor bloemen en bloemschikken is er bij mij met de paplepel ingegoten dankzij de bloemenwinkel van mijn vader. Daar werd ik voor het eerst geïnspireerd en gemotiveerd om mijn vaardigheden in het bloemschikken verder te ontwikkelen. Een allergie leek mijn droom in duigen te laten vallen, maar tijdens mijn voortdurende zoektocht naar nieuwe creaties en innovaties ontdekte ik de eindeloze mogelijkheden van zijde. Zo ontstond mijn fascinatie en passie voor kunstbloemen.” aldus Groeniger. “Tegenwoordig zijn we één van de bekendste ontwerpers en exporteurs van kunstbloemencollecties wereldwijd. Samen met Röko willen wij die positie als wereldwijde marktleider uitbouwen.”

Anneke Snijders, bij Silk-ka sinds 2010, blijft als Managing Director bij het bedrijf betrokken. Deze positie bekleedt zij al sinds januari 2020. Anneke heeft de leiding over de dagelijkse operationele activiteiten.

Röko is een in Zweden gevestigde lange-termijn-eigenaar die zijn eigen kapitaal investeert in winstgevende bedrijven in nichemarkten. Röko investeert in bedrijven met continue groei en solide marges en richt zich op samenwerking met oprichters en ondernemers. Silk-ka is Röko’s 21e overname, en de tweede in Nederland na de overname van Smit Visual.

Dealmaker Fredrik Jonker van Marktlink: “Bij de verkoop hebben wij ook onze buitenlandse kantoren gevraagd uit te kijken naar een geschikte koper. Onder andere uit ons kantoor uit Kopenhagen kwamen toen enkele suggesties. Uiteindelijk ging de voorkeur uit naar Röko. De lange-termijnvisie van dit bedrijf, in combinatie met de positieve gesprekken die voorafgaand aan de deal gevoerd zijn, gaven de doorslag. De pragmatische denkwijze van Röko sluit goed aan bij die van Silk-ka.”