Café Bellaria in Wenen is al sinds 1870 een ontmoetingsplek voor schrijvers, kaartspelers en koffieliefhebbers uit de wereld van kunst, cultuur, handel en politiek. Het is daarmee het oudste koffiehuis in Wenen dat nog steeds in bedrijf is.

De interieurarchitecten van BÜRO KLK hebben de lichte ruimten van het fin de siècle gebouw aan de Bellariastraat aangepakt en zorgvuldig gerenoveerd en hiermee het koffiehuis een moderne uitstraling gegeven, zonder afbreuk te doen aan de traditierijke identiteit van het koffiehuis. Naast een nieuwe monolithische bar van lavasteen en een opvallende, gebogen lichtsculptuur, zijn het vooral de iconische buighoutstoelen 209 en 214 van Thonet in krachtig koraalrood, die het interieur een frisse uitstraling geven.

Café Bellaria ligt centraal tussen het Museumsquartier, het Volkstheater en de Ringstraße. Daar is het sinds 1870 dé plek voor koffiekenners, fijnproevers en levensgenieters. Bij de modernisering van het fin de siècle gebouw heeft BÜRO KLK rekening gehouden met de historische architectuur van het gebied. De grote boogramen en het vijf meter hoge koepelgewelf bij de ingang zijn ongemoeid gelaten om de authentieke charme van het historische koffiehuis te behouden. Het interieurconcept is qua vorm en materialen geïnspireerd op de stadswijken rond het gebouw. Zo verwijst de natuurstenen bar naar de basaltgevel van het nabijgelegen ‘MUMOK’ ‒ het Museum van moderne kunst. Een moderne lichtinstallatie slingert langs het versierde stucplafond naar de imposante koepel.

De Thonet-buighoutstoelen 214 (de voormalige nr. 14) in krachtig koraalrood met gevlochten zitting vormen de link tussen de Weense koffiehuistraditie en de huidige tijd. Deze stoel, wereldwijd bekend geworden als koffiehuisstoel, is een designicoon en wordt nog steeds gezien als het meest succesvolle, industrieel vervaardigde product ter wereld. Deze stoel markeerde het begin van moderne meubels. Dankzij zijn strakke, minimalistische uitstraling vindt deze klassieker al meer dan 160 jaar zijn weg in de meest uiteenlopende interieurs. Het hout van stoel 214 komt uit duurzaam beheerde bossen. Dankzij de hoge kwaliteit en het tijdloze ontwerp gaat de stoel zeer lang mee en kan hij goed gerepareerd worden. Ook de stijlvolle buighoutklassieker 209 is voor het interieur van het hernieuwde Café Bellaria in fel koraalrood gebeitst. De zitting van deze comfortabele stoel met armleuningen, die door zijn sobere esthetiek en organische vormgeving bijna als een sculptuur oogt, is voorzien van een zacht koperkleurig zitkussen van fluweel. Dezelfde stof komt terug op de zitbanken langs de waterkleurig betegelde muren.

De bar is gemaakt van één blok geglazuurde lavasteen. Als centraal element in de ruimte vervult de bar een representatieve en communicatieve functie. Rond de bar staan zwarte barkrukken van de Thonet-serie 118 H. Dit tijdloze ontwerp van designer Sebastian Herkner verwijst naar de vertrouwde vormentaal van de Thonet-buighoutstoel en kan op vele manieren in restaurant-settings worden
toegepast dankzij zijn minimalistische, lichte en elegante ontwerp. Als eerbetoon aan de historie van deze plek hebben de barkrukken een gevlochten rieten zitting.