De woonwinkelketen Casa International, van oorsprong Belgisch en momenteel in handen van de Nederlandse investeerder Globitas, ondergaat een opmerkelijke verschuiving in haar Nederlandse activiteiten. Recentelijk heeft Casa besloten een aantal Nederlandse vestigingen af te stoten en enkele winkels te sluiten, een ontwikkeling die een significante verandering belooft in het Nederlandse winkellandschap.

Een opvallende wending in deze ontwikkeling is de terugkeer van een deel van de voormalige Casa-winkels naar concurrent Xenos. Vanaf mei zullen acht van de 34 Nederlandse Casa-winkels een nieuw Xenos-logo boven hun deuren dragen. Dit omvat locaties in Eindhoven, Apeldoorn, Venlo, Breda, Terneuzen, Maastricht, Heerlen en Leeuwarden. Xenos zal alleen de huurcontracten en werknemers overnemen, waarmee ze hun eigen aanwezigheid in de markt versterken.

Casa’s strategische aanpassingen: sluitingen en herori├źntatie

Naast de overdracht aan Xenos heeft Casa ook besloten verschillende vestigingen te sluiten, waaronder winkels in Eindhoven, Helmond en Den Haag. Deze stap, samen met het vertrek uit de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, betekent dat minstens twaalf Casa-winkels hun deuren zullen sluiten. Het is echter nog onzeker of dit aantal zal toenemen.

Achtergrond van Casa International: een turbulente geschiedenis

Casa International kent een rijke geschiedenis sinds de oprichting in 1975 als een Belgische keten van woonwinkels. Na overnames en internationale expansie werd het bedrijf in 2016 verkocht aan directeur Ab Blokker. Ondanks zijn visie op groei, werd Casa in 2021 door Blokker verkocht aan investeerder Globitas. Deze overname bracht echter niet de verwachte groei, met recente verliezen en uitdagende marktomstandigheden die een zware druk leggen op de verkoopresultaten.

 

 

De recente daling in de verkoop van Casa wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de impact van geopolitieke gebeurtenissen zoals de Russisch-Oekraïense oorlog, stijgende grondstof- en energieprijzen en toenemende inflatie. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een algemene daling van het consumentenvertrouwen, wat de verkoop van Casa verder heeft bemoeilijkt.

Xenos: een bekende naam blijft standhouden

In tegenstelling tot Casa blijft Xenos, dat nog steeds in handen is van de familie Blokker, een solide positie behouden in de Nederlandse markt. Met 165 vestigingen onder het investeringsbedrijf Nieuw Geluk, blijft Xenos een vertrouwde naam voor Nederlandse consumenten. De verschuivingen in de activiteiten van Casa International markeren een belangrijk moment in de Nederlandse woonwinkelbranche, waarbij zowel uitdagingen als kansen naar voren komen voor de betrokken spelers. Met de terugkeer van Xenos naar bekende gronden en de strategische aanpassingen van Casa, zal de concurrentie in deze sector ongetwijfeld intensiveren, met mogelijke gevolgen voor zowel bedrijven als consumenten.