Afgelopen zaterdag kwam het bericht naar buiten dat de Franse meubelketen Conforama (30.000 medewerkers) in de problemen zit omdat de bank PNB Paribas twijfelt over het verstrekken van een extra krediet, zelfs met garantie van de Franse staat. De Franse vakbonden zijn boos op de bank nu tienduizenden medewerkers hun baan dreigen te verliezen.

“Wie wil Conforama en de 30.000 medewerkers om zeep helpen?” Dat is de oproep van de Franse vakbonden die met een beschuldigende vinger wijzen naar de bank. De keten leek, na de crisis van 2008-2016, nu net weer op de goede weg te gaan na een grote herstructurering, maar het coronavirus gooit roet in ht eten. De Franse staat wil het bedrijf helpen bij het uitbetalen van de salarissen, mar heeft daat hulp van BNP Paribas voor nodig en die heeft koudwatervrees.  De staat wil voor 80-90 procent garant staan en nog zegt de bank nee.

Conforama maakt sinds 2007 deel uit van de in problemen geraakte Steinhoff groep uit Zuid-Afrika en de bonden hebben een rechtzaak tegen het moederbedrijf Steinhoff aangespannen om de salarissen uitbetaald te krijgen. Leveranciers van Conforama, waaronder veel Belgische meubelfabrikanten, krijgen ook hun geld niet op dit moment. Maar de schuld ligt dus bij de bank, aldus de vakbonden en de overheid. Uitstel van betaling aanvragen bij de rechtbank is nu aan de orde voor Conforama. Het Ministerie van Economische Zaken in Parijs onthoudt zich op dit moment van commentaar, maar dat de overheid niet blij is met de opstelling van de bank is duidelijk. Conforama bestaat een halve eeuw en is een bedrijf dat echt deel uitmaakt van het alledaagse leven in Frankrijk. Concurrent But heeft aangegeven eventueel een dozijn vestigingen over te nemen van Conforama (dat al van plan was om 42 vestigingen te sluiten en 1.900 banen af te stoten). Conforama heeft ook winkels buiten Frankrijk, waaronder in Spanje en Zwitserland.

De bank heeft inmiddels wel gereageerd: “Wij zijn niet de huisbank van Conforama France, maar hebben in het verleden eerder bereidheid getoond om het bedrijf van dienst te zijn in tijden van economische crisis. Wanneer het bedrijf een plan presenteert om kredietwaardiger te zijn dan dat het nu is willen we dat plan echt wel bestuderen. En het is heus niet zo dat we niet helpen in deze crisis: BNP Paribas steunt meer dan 51.000 aanvragen voor kredietverlenging voor een totaalbedrag van meer dan 12,4 miljard euro.”

Wordt vervolgd, het is afwachten of de bank toegeeft aan de publieke druk om Conforama overeind te houden.