Behangcollectie zet oude meesters in nieuw licht

Dit voorjaar lanceert Creative Lab Amsterdam een behang- en printcollectie vol flora en fauna uit oude meesterwerken afkomstig uit de collectie van het Rijksmuseum. De fijngetekende bloem- en dierfiguren, uit tekeningen en schilderijen van verschillende kunstenaars, zijn gecombineerd tot nieuwe fantasievolle en fabelachtige prints. Zo komen verhalen uit het verleden samen in hedendaags design en krijgen de werken opnieuw een plek in de spotlights.

“Met ontzag voor het verleden heb ik fragmenten uit de collectie van het Rijksmuseum laten samensmelten in een moderne behangcollectie. Elk fijne detail, van vlindertje tot de bloemenkrans die een uitgangspunt werd voor een van de ontwerpen, is terug te vinden in de vele tekeningen die ik kon bekijken. De verschillende ontwerpen zijn niet alleen schitterend op je muur, ze blijven inspireren door de schoonheid van de details, je blijft er naar kijken en ziet steeds iets nieuws. Elk behangontwerp vertelt zo een nieuw verhaal”, aldus art-director en co-founder Heleen van Nierop

Struisvogels uit de gouden eeuw en zebra’s in een bloemenbed
In de nieuwe collectie van Creative Lab Amsterdam worden meerdere elementen uit werken – daterend van 1300 tot 1800 – met elkaar gecombineerd. Creative Lab selecteerde werken van oude meesters zoals: Aert Schouman, Robert Jacob Gordon en Henriëtte Geertruida Knip. Elk van deze kunstenaars had een eigen visie op de wereld en legde flora en fauna op persoonlijke wijze vast. Alle exotische dieren en weelderige bloemen die te zien zijn in de speelse designs hebben een uniek verhaal. Het verhaal over de herkomst van de historische elementen wordt dan ook vermeld bij elk behang en op de website.

De collectie bevat: behang, wenskaarten en notitieboekjes.

Over Creative Lab Amsterdam
Creative Lab Amsterdam is opgericht door Nienke van der Leer en Heleen van Nierop en ontwikkelt sinds 2016 kaarten, behang en ‘stationery’ van hoge kwaliteit. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de hoogste kwaliteit papier en van ambachtelijke druktechnieken. Het label straalt energie en professionaliteit uit en de producten ademen kwaliteit. Waar Nienke voornamelijk het zakelijke deel op zich neemt ontstaan de prints ‘from scratch’ in het creatieve brein van ontwerpster Heleen. Elk jaar lanceert Creative Lab Amsterdam twee stationery collecties en een behangcollectie. In deze behang collecties verkopen zij ‘murals’ in standaardformaten, tevens maken zij behang op maat voor ruimtes om specifieke wensen van klanten te kunnen realiseren. Inmiddels hebben zij 800 verkooppunten in 31 landen.