Het Spaanse ontwerpteam MUT Design is dit jaar eregast bij imm cologne 2020. MUT Design is tien jaar gelden opgericht door twee designers uit Valencia, Alberto Sanchez en Eduardo Villalón. Dit jaar hebben zij een installatie gecreëerd voor de Das Haus-serie. De woning die zij hebben gecreëerd is van 13 tot en met 19 januari te zien in hal 3.1. De titel van het ontwerp is “A la Fresca!”. Dit geeft al aanwijzingen over de richting waarin het woonconcept van het Spaanse ontwerpteam MUT Design zich beweegt: naar buiten. De titel ‘A la Fresca’ betekent ‘naar de frisheid voor de deur’ daarnaast verwijst MUT Design hiermee ook naar de Spaanse cultuur. In dorpen spreekt men s ’avonds, nadat het is afgekoeld, af op hoeken en pleinen. De warmte overdag dwingt mensen om binnen te blijven. S ‘avonds genieten mensen samen van de frisse bries.

Het Spaanse ontwerpteam heeft de binnenruimtes ‘naar buiten gekeerd’ waardoor de grenzen van buiten naar binnen in elkaar overlopen. Het openhuis concept van MUT Design weerspiegelt een behoefte die vooral onder stadsbewoners groeit. Architectuur speelt hier nu op in door middel van grote glazen gevels, lichte kamers en een schijnbaar naadloze overgang tussen binnen en buiten.

MUT Design heeft zich laten inspireren door eenvoudige geometrische vormen. Het huis is een klassiek paviljoen: gevormd uit een combinatie van cirkels en een vierkant, ingericht met minimalistisch meubilair, aan alle kanten open. De cirkelvormige omlijning wordt omlijst door een plat vierkant van reflecterend metaal, dat een waterlichaam symboliseert, dat wordt onderbroken door grassen.

“Het leven aan de Middellandse Zee is verbonden met het leven buiten. Onze huizen hebben altijd een element van de natuur in het interieur opgenomen”, aldus MUT Design. Om het buitenleven meer in het interieur te verwerken zal het huis volledig met kwaliteit tuinmeubels worden ingericht. Een serie nieuwe producten zijn hiervoor ontwikkeld door verschillende ontwerpers. Een hangmat, buitenkleed en kamerverdeler van GAN, een rotan stoel van Expormim en een stoel van Diabla. De nieuwe buitenstoelen van Gandia Blasco en MUT Design’s nieuwe design voor Cappelini (een stoel), Sancal (een poef), Preciosa Lighting (een hanglamp) en MUT’s bijdrage aan de Nudo serie voor Ex.t zijn uitgekozen om de knusse gezelligheid van binnenruimtes naar buiten toe te brengen. Hierbij is de centrale lamp erg belangrijk. Het lijkt op de inval van natuurlijk licht van de zon terwijl deze langs de hemel reist in de loop van een dag. “de lamp is ontworpen om vrij door de open gebieden te stromen en te zwemmen over het water. Het fungeert als een frame en een draad die de hele structuur samen verbindt”, aldus MUT Design. De tegels van Peronda geven een consistente bedekking voor de muren en vloer. De kleuren en materialen zijn simpel: zand, terracotta, wit met een moderne, rustieke, minimalistische stijl.