Hoewel Design Post als overbuurman van het beurscomplex in Keulen geen deel uitmaakt van de IMM biedt het verzamelgebouw tijdens de meubelbeurs wel degelijk een keur aan nieuwe artikelen. Het pand is in aanloop naar de beurs verbouwd en de exposanten in de oude hal van de posterijen staan te popelen om bezoekers die toch al van plan zijn om naar Keulen af te reizen te verwelkomen.

De meer dan dertig deelnemers aan Design Post zijn actief in meubelen, verlichting, stoffen en karpetten voor het hogere segment. Het initiatief dient voor de consument als permanente showroom waar niets gekocht kan worden: men wordt vriendelijk doorverwezen naar een lokale retailer. Vier merken zijn nieuw vanaf januari: Bensen (gestoffeerde meubelen uit Canada), Marset (verlichting uit Spanje), Midgard (verlichting uit Hamburg, waar replica’s van de bekende bureaulampen van Curt Fischer uit de jaren ’20 worden gemaakt) en  het Zweedse merk Wästberg (design verlichting als wand- of hanglamp).

Handgemaakt glas

Verlichting speelt hoe dan ook een grote rol tijdens de IMM: de Tsjechische ontwerpster Lucie Koldova zal, als eregast, speciale lichtontwerpen presenteren en toelichten in Das Haus: een nagebouwd woonhuis op de beurs dat voor de zevende keer op rij door telkens een andere designer onder handen wordt genomen. Deze ruimte, in hal 2.2, beslaat ongeveer 180 vierkante meter en is geheel ingericht en uitgelicht volgens de ideeën van Koldova. Dick Spierenburg, Creative Director van de IMM: “Met Maria keren we weer terug naar Europa, na het Amerikaanse huis van Todd Bracher van dit jaar. Tsjechië is de kraamkamer van het handgemaakte glas in Europa. We hebben haar uitgekozen omdat zij de traditie van Tsjechisch glas fantastisch weet te combineren met materialen als hout, koper en messing. Ik ben heel benieuwd naar de reacties op haar versie van Das Haus.”

Nieuwe producten

Met meer dan dertig merken onder één dak zullen er tijdens imm uiteraard vele nieuwe producten te zien zijn. Bijvoorbeeld, de bedtafel Vic van Lema (ontwerp van Roberto Lazzeroni) uit mat of glanzend gelakt hout, met of zonder met leder gestoffeerde lade en met of zonder marmer blad. Een ander voorbeeld is de JW Table van Jacob Wagner voor Montana Furniture: verkrijgbaar in 8 formaten, tafelblad uit houtfineer (waaronder massief Douglas en zwart eiken) of linoleum en alle bladen zowel rechthoekig als rond leverbaar. Het Belgische extremis presenteert een bijzonder zitmeubel voor buiten. Deze Sol + Luna van Dik Wynants combineert de functie als dekstoel voor in de zon overdag en als driepersoons design bank voor een pool party in de avonduren. Een aluminium frame en rugleuning op gepoedercoate RVS pootjes en voorzien van Sunbrella kussens die niet verkleuren in de zon. Karim Rashid ontwierp voor CarpetSign het kleed Lush in vele versies: de knalblauwe Border Kross die lijkt op een platte kubus, de Supernova die doet denken aan een roze boomstam met jaarringen, de DialUp met een kleurverloop van donker in het midden naar licht aan de randen en de Kogenflow die uit lagen gips lijkt te bestaan zijn maar enkele voorbeelden. De kleden zijn volledig uit wol en met behilp van een CAD CAM programma in deze fascinerende vormen gesneden. Per uitvoering zijn er 12 kleuren leverbaar. Blaise Drummond heeft voor Magis een serie boombladeren op groot formaat ontworpen als wanddecoratie. Gemaakt van hout, geverfd in één kleur en zonder verdere detaillering ogen de vier verschillende bladeren in het groen, donkerrood, geel of chocoladebruin als bijna abstracte kunstwerken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat de bezoeker van het opgefriste Design Post in Keulen kan verwachten tijdens de imm.