Het Nederlandse designplatform Designlinq en het Duitse design-fenomeen stilwerk kondigden hun langdurige samenwerking aan tijdens 3daysofdesign in Kopenhagen. Aanleiding is de nieuwe Rotterdamse vestiging die stilwerk eind 2023 opent in het historische pakhuis Santos bij de Rijnhaven op het veelbelovende schiereiland Katendrecht. De samenwerking tussen Designlinq en stilwerk focust zich op wederzijdse ondersteuning, die rust op drie pijlers.

Designlinq zal haar activiteiten uitvoeren vanaf de 2e verdieping in het Santos gebouw en gezamenlijk de passende merken selecteren en vastleggen die voor de presentatie van hun producten in dit design center in aanmerking komen.
Daarnaast bundelen de bedrijven hun krachten op het gebied van online winkelen door de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe online shops. Onder het stilwerk label zullen deze in zowel Nederland als Duitsland een uitgelezen selectie designproducten op het gebied van meubels, verlichting en accessoires aanbieden. Tot slot zal stilwerk het dienstenpakket van Designlinq uitrollen op de Duitse markt door het Designlinq platform concept te integreren in de stilwerk kosmos van de Duitse stilwerk vestigingen.

Met deze veelzijdige samenwerking vormen stilwerk en Designlinq een nieuwe kracht op het gebied van designdiensten en -verkoop op de Nederlandse en Duitse markt. “Door onze krachten te bundelen realiseren we in stilwerk Rotterdam/Santos het epicentrum van design, een unieke locatie en een ‘must-see’ in Nederland.” aldus Joris de Raadt, CEO en oprichter van Designlinq. “Stilwerk Rotterdam wordt het centrum van cultuur, design en lifestyle, die op een high-end manier samenkomen op het hoogste niveau.”

Stilwerk hecht in zijn projecten waarde aan het respect voor de oorspronkelijke architectuur, zodat historisch en modern elkaar aanvullen. Het Santos-gebouw – een monumentaal bakstenen gebouw op het schiereiland Katendrecht – sluit hierbij aan. RENNER HAINKE WIRTH ZIRN ARCHITEKTEN en WDJArchitecten zorgen ervoor dat het voormalige koffiepakhuis uit 1903 zijn aantrekkelijke buitenkant behoudt. Naast volledige renovatie van het bestaande gebouw, wordt het monument voorzien van een modern atrium met veel lichtinval en een zwevende dakopbouw die twee nieuwe verdiepingen creëert. De sculpturale dakconstructie dient als tegenhanger van de historische sokkel. Het doorschijnende materiaal van deze ‘kroon’ heeft een licht glinsterende uitstraling bij daglicht en verbergt architecturale elementen zoals ruiten, raamprofielen en balkonwanden.

Stilwerk Rotterdam is zo georganiseerd dat gasten door het gebouw gegidst worden door eatertainment en design accessoires op de begane grond aan te bieden in de uitnodigende stijl van een open markthal. De begane grond zal ook gebruikt worden voor lezingen, jazz-concerten, workshops en andere events. Niet alleen op de begane grond, maar door het hele gebouw is bijzondere aandacht voor kunst en cultuur.
Vanaf de begane grond leidt het centrale open trappenhuis bezoekers naar de eerste tot en met de vijfde verdieping. Vooraanstaande internationale design merken, innovatieve jonge ontwerpers, lifestyle en tech-aanbieders presenteren hun producten op de loft-achtige, open verdiepingen waar de oude structuur van het pakhuis behouden blijft.

De zesde verdieping bevat een ruime co-working ruimte met aparte vergaderkamers, waar freelancers en creatievelingen een rustige en inspirerende werkplek boeken. Op de zesde verdieping is daarnaast een bar met een spectaculair dakterras rondom het gehele gebouw.
Op de 7e verdieping worden 16 ‘short-stay’-appartementen gerealiseerd, ieder met een eigen balkon. De werkruimtes en de appartementen worden ingericht met producten van zakelijke partners van stilwerk en beheerd door stilwerk. Zo sluiten detailhandel- en horecafuncties perfect op elkaar aan – net als in de Duitse hotels van stilwerk – en wordt interieur design voor klanten een holistische ervaring.