De internationale beurs voor machines, gereedschappen en componenten voor de houtverwerkende en meubelindustrie DREMA viert het 40-jarig jubileum dit jaar. De beurs is van 10 tot en met 13 september in de MTP Poznań Expo en zal enkele duizenden houtspecialisten naar de Poolse stad alten komen, zo verwacht de organisatie. Zij zullen daar de nieuwste machines en technologieën kunnen bekijken.

DREMA werd voor het eerst gehouden in 1978 en ook toek trok het al veel bezoekers. In het begin vond de beurs iedere twee jaar plaats, afgewisseld met de Exhibition of Machinery and Equipment for Furniture Production, was de beurs alleen te bezoeken voor Polen. We zouden het bijna vergeten maar het land lag in 1978 nog stevig achter het IJzeren Gordijn. Vanaf 1994 werd het een beurs op jaarlijkse basis die door iedereen bezocht kon worden. De Poolse houtindustrie was inmiddels internationaal bekend en geliefd.

Door de jaren heen werd DREMA een steeds bredere beurs wat betreft machines en gereedschappen en het publiek werd steeds internationaler. Vanaf de jaren 90 was de Poolse markt echt open voor import en export en de laatste jaren zijn de technieken voor gestoffeerde en ongestoffeerde meubelen erbij gekomen als extra categorie.

DREMA is een van de weinige vakbeurzen die tijdens de pandemie gewoon jaarlijks door bleef gaan. Nu is het de belangrijkste beurs in zijn soort, ook voor de meubelindustrie, Europese federatie van houtverwerkende machines EUMABOIS. Onderdelen van de beurs als DREMA for Children (liefdadigheidsevenement) en het DREMA Design project plus het New European Bauhaus project dragen bij aan het bijzondere karakter van de beurs.

De editie van dit jaar belooft groter te worden dan die van 2023 in zowel oppervlak als het aantal deelnemers. Alle grote namen op het gebied van de houtverwerkende industrie en het toeleveren van hout aan de meubelindustrie. Ook machines voor het snijden en naaien van meubelstoffen zijn aanwezig in Poznan. Dit geldt ook voor houtlakken en lijmen. Alle exposanten zijn te zien op www.drema.pl 

Er is een DREMA Tools zone met gereedschappen gepresenteerd door ITA Tools en haar partners, er zijn workshops over het verwerken van moderne materialen en een demonstratie van gereedschap slijpen met lasertechniek. De TRENDY 2024 Zone staat vol met oude, vergane machines…nee, natuurlijk niet. Hier staan juist de nieuwste modellen en accessoires! Het DREMA for Children project is een gezamenlijke inspanning van  de Poolse beroepsvereniging DROMA, de Universiteit van Poznan en de beursorganisator Grupa MTP. Hier maken studenten meubelen die verkocht worden en waarvan de opbrengsten naar een lokaal kinderziekenhuis en en onderwijscentrum gaan.

Dan is er nog DREMA Hobby waar ook doe-het-zelvers en hobby houtbewerkers van harte welkom zijn. Er is een vorkheftruck demonstratie en er is een Infotech City waar een mobiele digitale timmerwinkel wordt getoond. Er is zelfs een Parquet Zone van de Poolse parketleggers vereniging, het Poolse kampioenschap spijkers slaan (echt waar), een wedstrijd Conjured in Wood en Action Renovation waarbij antiek meubilair wordt gerestaureerd. Polen houden echt van hout, deden wij dat maar eens iets meer als Nederlandse plastic liefhebbers…

Geen beurs zonder georganiseerd gepraat als wijze oude (en hopelijk ook jongere) mensen onder elkaar en ook in Poznan is een programma samengesteld met onderwerpen als kansen en bedreigingen voor de bosbouw en verder automatiseren van productie. Het KOOPDREW Wood Industry Congress vindt er plaats, net als het 9e National Furniture Congress georganiseerd door het CBM van Polen, de OIGPM. Dan is er ook het 6e Congres voor vrouwen in de meubelindustrie en het Young Technologists Forum. Er wordt wat afgepraat in Poznan.

Tot slot, en dit is bijzonder, het DREMA Forest project waarbij door de beurs en exposanten gezamenlijk geld wordt gedoneerd aan het herbeplanten van bospercelen in Polen, juist ook in gebieden waar nauwelijks bomen staan. Bezoekers doen mee door zich aan te melden en voor iedere aanmelding wordt een boom geplant. De bezoeker krijgt een certificaat van deelname aan het project.

Tickets 

Gratis toegang vier dagen lang voor professionals uit de hout- en meubelindustrie. Aanmelden via www.drema.pl

Wat? International Trade Fair of Machines, Tools and Components for the Wood and Furniture Industries DREMA

Waar? MTP Poznań Expo, Poznań, Polen

Wanneer? 10-13 september, 2024, 10:00 a.m. tot 5:00 p.m. (13 september tot 4:00 p.m.)