Zelfs de meest verstokte kantoortijger werd afgelopen anderhalf jaar getemd tot een voltijdse thuiswerker. Nu we de mondmaskers uitwuiven en we weer welkom zijn op kantoor staan we voor een grote uitdaging. Zorgen dat iedereen weer met plezier komt werken. Hoe creëren we een veilige en gezonde werkomgeving? Als specialist in het faciliteren van werkplezier deelt de Belgische kantoorinrichter Drisag hun aanpak.

1. Doe aan hokjesdenken

Zittend of staand, samen of apart, binnen of buiten, op kantoor of thuis. Door het creëren van alternatieve oplossingen is er voor elk wat wils. Denk hierbij aan concentratieruimtes, belruimtes, thuiswerkplekken, stand-up werkplaatsen, meeting rooms maar ook loungeplekken en brainstormruimtes. Elke werknemer heeft andere behoeftes. Tijd om eens out of the box of juist in the box te denken. “Het Drisag-team werkt in een levende showroom. Bij ons zijn de mogelijkheden eindeloos. Toch hoeft het niet zo spectaculair te zijn. Neem afscheid van die vaste bureauplaatsen en ga voor flexplekken. Laat je werknemers kiezen waar ze willen werken. Verdeel ruimtes door gebruik te maken van verplaatsbare wanden. Creëer afscheiding en een goede akoestiek waar gewenst.”

2. Je kantoor als tweede thuis

Anderhalf jaar thuiswerken heeft impact op je werknemers. Die joggingbroek en kat op je schoot waren wel heel comfortabel. Het is dan ook een hele aanpassing, die eerste keer terug op kantoor. Zorg voor een huiselijke sfeer en maak van je kantoor een ontmoetingsplaats met een verbindende functie, gereserveerd voor creativiteit, samenwerken, co-creatie maar ook om soms gewoon plezier te maken.

3. Doorbreek de eilandjescultuur

Bouw aan het groepsgevoel binnen je bedrijf. Blijf actief investeren in community building. Op de werkvloer ontstaan vaak spontane communities rond mensen die dezelfde interesses delen. Link deze groepjes door een gemeenschappelijk doel te creëren. Verbinden in ambitie. Samenwerken is de sleutel. De juiste mensen samenbrengen rond de juiste thema’s en doelen.