Een schommelstoel die meer iets weg heeft van een ligstoel en traag heen en weer schommelt, is de ideale zitplek om tot rust te komen. Het duurzame ontwerp Rocking Chair van de Amsterdamse ontwerpstudio MVOS staat niet voor niets in een speciale relaxruimte op het hoofdkantoor van Rituals aan de Keizersgracht in Amsterdam.

Ontwerper Mischa Vos – afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven – heeft al meerdere ontwerpen voor bijzondere stoelen op zijn naam staan. De Rocking Chair is een moderne variant op de klassieke schommelstoel met een originele vormentaal. De rugleuning is laag en smal, het zitvlak is lang en breed. Het subtiele onderstel zorgt voor een subtiele beweging, heen en weer. Wie op de stoel zit, kan al wiegend heerlijk wegdromen.

Om de schommelstoel te laten maken, heeft Mischa Vos met verschillende bedrijven samengewerkt die werken met duurzame onderdelen. Daar heeft hij veel tijd en energie in gestoken. ‘Het gaat mij niet alleen om het ontwerp, maar ook om duurzaamheid. Ik wil graag dat mijn stoel vele generaties meegaat om het milieu zo min mogelijk te belasten.’

Voor de productie van het zitgedeelte heeft de ontwerper CooLoo ingeschakeld, ontwikkelaar en producent van ecologische coatings voor onder meer de meubelindustrie. Op het schuim is een coating van CooLoo toegepast die van gerecyclede kurkcoating van oude wijnkurken is gemaakt. Het bedrijf Probend – dat metalen buizen kan buigen en walsen tot de moeilijkste vormen – heeft het onderstel van de Rocky Chair gemaakt. Op de buizen is in een passende kleur een milieuvriendelijke poedercoating aangebracht door het bedrijf MEJA bv.

  

Ontwerper Vos vindt het een eer dat de eerste twee exemplaren van de Rocking Chair op het hoofdkantoor van Rituals staan. In de relaxruimte staan ook twee staande lampen die hij heeft ontworpen: de FLOOR, deze lamp staat altijd scheef omdat de buis doorloopt onder de voet. Het licht valt letterlijk op je boek. ‘Ik hoop dat de medewerkers en de bezoekers van Rituals heerlijk af en toe kunnen wegdromen.’ Belangstellenden kunnen een afspraak maken om de schommelstoel Rocking Chair uit te proberen.  Bedrijven of particulieren die belangstelling hebben voor de schommelstoel kunnen kiezen voor andere bekleding, zoals gerecycled jeans of leer of eigen materiaal.