Een stevige stoel hoeft niet een zielloos kantoormeubel te zijn. Hij kan ook comfortabel zijn, aan alle gezondheids- en veiligheidsregels voldoen en ook circulair ontworpen en geproduceerd zijn. Dat is de gedachte achter de Tank Chair van Tank Interior Agency uit Amsterdam, ontworpen voor Lensvelt. “Een stoel die opvalt maar niet op een flashy manier”, aldus Sanne Schenk, creative director en co-founder van Tank.

De Tank Chair heeft een rechttoe rechtaan frame van vierkante metalen buizen in hoeken van 90 graden. “Van de buitenkant zie je alleen maar horizontale en verticale lijnen. De vierkante rugleuning en armen zijn vastgeklemd in een metalen vork. Zo zie je meteen hoe de stoel is gemaakt. We ontwierpen de stoel door blokken over het papier te schuiven, als het ware.”

Het voordeel van deze duidelijke constructie is dat de onderdelen eenvoudig te vervangen zijn. Zo kan de stoel aan het einde van de levensduur gedemonteerd en kunnen onderdelen hergebruikt worden. Daarnaast worden echte materialen als metaal, leer en textiel gebruikt, dus geen kunststoffen, op de wielen na. “Maar dat zijn originele skateboard wielen en die zijn onverwoestbaar. Ze geven de no nonsense stoel een vrolijke twist”, aldus Schenk die met het bureau Tank verschillende interieurs heeft ontworpen zoals de Vondelgym, de ADAM Tower en het hoofdkantoor van Lingotto.

De grote uitdaging bij het ontwerpen van de stoel was het vertalen van een opvallende en circulaire constructie naar een kantoorstoel die voldoet aan de norm NEN 1335. “Maar uiteindelijk hoefden we daarvoor nauwelijks iets aan te passen aan het opvallende silhouet van de stoel.” De rug is in hoogte verstelbaar, de armleuningen zijn verstelbaar in hoogte en breedte. De zitting is verstelbaar in hoogte en diepte. De rug veert mee en ook dit is verstelbaar met een draaiknop. Schenk: “De Tank Chair voldoet aan alle regels voor veiligheid. Zelfs de wielen hebben een rem waardoor de stoel niet wegrolt wanneer men opstaat.”

De Tank Chair is standaard verkrijgbaar in drie versies, ieder model in een unikleur. “Dit versterkt het geblokte uiterlijk en het doet de stoel nog meer opvallen.” De ruigste versie heeft een khaki frame en is gestoffeerd met originele legertent stof. Iets subtieler is de versie met een zwart frame en zwarte leren stoffering met opvallende stiknaden. De meest verfijnde versie heeft een bruinrode poedercoat finish voor het frame en is gestoffeerd met Ohmann leer. “Bij grote orders is er een vrijwel ongelimiteerde vrijheid in het bepalen van de kleuren voor het frame en de stoffering.”

Als het aan Schenk lag zou de stoel nog een aantal extra’s krijgen: “Denk aan een kapstok of een haak voor een tas. Medewerkers willen zich thuisvoelen op kantoor door een stoel te personaliseren en dit zou daar aan bijdragen.” Hoewel de stoel een uitgesproken persoonlijkheid heeft ziet hij er van een afstand eerder robotachtig uit. “De Tank Chair laat de kracht van eenvoud zien. Deze stoel is onbreekbaar en dat straalt hij dan ook uit”, zo vindt Schenk.