De European Furniture Industry Confederation (EFIC) roept de lidstaten van de EU op om vooral de eenheid te bewaren binnen de EU: handhaaf de single market en voorkom een teloorgang van de Europese economie.

Dit doet de belangenvereniging uiteraard naar aanleiding van de corona crisis en het steeds vaker afsluiten van vrij verkeer tussen de lidstaten. Uiteraard stelt EFIC dat de collectieve volksgezondheid de hoogste prioriteit heeft op dit moment, maar de club waarschuwt voor de economische recessie die op gang aan het komen is.

Er werken volgens EFIV 1 miljoen mensen vanuit 12.000 bedrijven in de Europese meubelindustrie. Met een geschatte totaalomzet van 96 miljard euro per jaar is de meubelindustrie een belangrijke pijler van de Europese economie. Lockdowns, quarantaine, gesloten grenzen tussen de staten en China: het draagt allemaal bij aan het verlammen van de economie, hoe begrijpelijk de maatregelen ook zijn, zo stelt EFIC.

De belangenorganisatie stelt het volgende voor: garandeer vrij transport van goederen binnen de gemeenschappelijke markt van de EU, versoepel het grensverkeer van goederen en personen indien mogelijk, zorg voor voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen voor werknemers in de meubelindustrie, zorg voor toegang tot reddingsmaatregelen door overheden, garandeer het voortbestaan van stageplekken, help de industrie na de crisis en dan met name de landen die lang in lockdown hebben gezeten.

EFIC sluit de verlanglijst af met de toevoeging dat solidariteit tussen de lidstaten en steun vanuit de centrale Europese overheid ook van belang is om later de vergroening en digitalisering van de industrie te kunnen uitvoeren.