We schreven al eerder over, o.a door in te zoomen op de polyether problematiek. Meubelfabrikanten spreken hun bezorgdheid uit over de aanhoudende materiaaltekorten en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de gehele waardeketen. De Federatie van Europese meubelfabrikanten, EFIC roept op om de aanvoer van materialen die nodig zijn voor de productie van meubels te stabiliseren:

De Europese meubelindustrie kampt met tekorten
Brussel, 12 november 2020 – De meubelindustrie in de EU levert een grote bijdrage aan de economie van de EU: zij genereert een jaarlijkse omzet van 96 miljard euro en biedt werk aan ongeveer 1 miljoen werknemers in 120.000 ondernemingen in de hele EU.

Meubilair is een complex product en bij de productie ervan worden uiteenlopende materialen gebruikt, zoals hout, textiel, staal, glas, composietschuim of kunststoffen. De goede werking van onze industrie is afhankelijk van een voorspelbare en constante aanvoer van deze materialen.

De afgelopen maanden hebben veel meubelbedrijven in Duitsland, Italië, Frankrijk, België, Zweden, Oostenrijk, Nederland, Hongarije, Ierland en Letland te maken gehad met een tekort aan bepaalde materialen, waardoor ze te maken kregen met vertragingen in de levering. Vooral in de komende maanden en begin volgend jaar zullen de knelpunten in de levering naar verwachting toenemen. De productie kan niet naar wens worden georganiseerd en sommige bedrijven hebben zelfs de productie volledig moeten stilleggen vanwege het gebrek aan materialen en hebben te maken gehad met boetes van distributeurs. Al deze obstakels hebben een impact op de rentabiliteitsmarge van de meubelindustrie en verzwakken duizenden bedrijven.

Er zijn tekorten en prijsstijgingen gerapporteerd over spaanplaten en MDF-platen, schuimen en opvulmaterialen (polyether en koudeharding), metalen onderdelen zoals binnenveringstassen, beslag (uit Azië), staal, latex en non-woven materialen, elastische matrascomponenten, melaminefolies/folies, maar ook apparaten voor keukens (zonder welke keukens niet aan de eindklant kunnen worden geleverd).

Wij begrijpen dat in het geval van veerkernproducten onze leveranciers onder druk staan door de toenemende vraag van de meubelindustrie, maar ook door de toelevering van gewalst en geraffineerd draad. In het geval van schuimen lijkt er een tekort te zijn als gevolg van een stilstand van de TDI-productie en een overmacht die tegelijkertijd door de grote chemieproducenten wordt verklaard. We begrijpen ook dat sommige materialen, zoals non-wovens, steeds meer nodig zijn voor de productie van gelaatsmaskers en medische beschermingsmiddelen, of in het geval van latex, voor de productie van medische handschoenen.

In het geval van keukenapparatuur is het probleem terug te voeren op moeilijkheden in productielijnen als gevolg van onderdelen die in China, Turkije en Polen zijn gemaakt.

De meubelfabrikanten uiten echter hun bezorgdheid over de aanhoudende materiaaltekorten en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de gehele waardeketen en doen een beroep op materiaalleveranciers om de aanvoer van materialen die nodig zijn voor de productie van meubelen te stabiliseren.

***
EFIC is de European Furniture Industries Confederation, die meer dan 70% van de totale omzet van de Europese meubelindustrie vertegenwoordigt, een sector die in ongeveer 120 000 ondernemingen in de hele EU werk biedt aan 1 miljoen mensen en een omzet van 96 miljard euro genereert.

Eerdere berichtgeving

EBIA: polyether schaarste is er daadwerkelijk