De Deense architect en kastenmaker Esben Klint, zoon van de bekende architect Kaare Klint, maakt nu postuum deel uit van de stal van designers voor Carl Hansen & Son. De EK61 Opal Pendant hanglamp is een ontwerp uit 1961 en wordt nu door het Dense meubelmerk opnieuw uitgebracht.

Esben Klint werkte zijn leven lang als architect en kastenmaker maar is vooral bekend geworden door zijn ontwerpen voor verlichting. Hij was gek op het proces van pleating; het vouwen van materialen. In het oorspronkelijke ontwerp van de EK61 wilde hij werken met gevouwen plastic voor de kap. Dit bleek technisch te complex en het ontwerp verdween in de archiefkast. Nu, 60 jaar later, brengt Carl Hansen & Son de lamp alsnog op de markt.

Knud Erik Hansen, CEO van het bedrijf: “Toen de familie Klint naar ons kwam met het ontwerp van de Opal Pendant wisten we direct dat we het in productie wilden nemen. Deze hanglamp is subtiel en elegant, het zachte en indirecte licht en de klassieke materialen geven het een tactiele kwaliteit die goed past bij onze meubelen.”

De Opal Pendant doet denken aan een Chinese lampion en is gemaakt van mondgeblazen opaalglas en eiken. Een tijdloze look, met de hand gemaakte boven- en onderkant en de ‘gevouwen’ kap doet echt een beroep op het talent van de glasblazer. De weduwe van Esben Klint, Marion Klint: “Van alle tekeningen die we bewaard hebben is deze lamp er echt een die we wilden laten produceren. Hoewel Esben het oorspronkelijke ontwerp in plastic maakte zijn wij heel trots op de keuze voor glas. Het verrijkt het ontwerp.”

Verlichting is een logische aanvulling voor het meubelmerk: “Het is hier in Denemarken 6 maanden per jaar donker. Bovendien vult verlichting ons assortiment perfect aan. Daarom zie ik veel potentie in de Opal Pendant, die prachtig staat bij onze meubelen in iedere ruimte van het huis, zowel op zichzelf als in een groep”, aldus Knud Erik Hansen.

De EK61 is er in 3 formaten en is verkrijgbaar vanaf december.