Om dertig jaar samenwerking met Ferruccio Laviani te vieren presenteert Foscarini NOTTURNO LAVIANI, een artistiek project van Gianluca Vassallo, geïnspireerd op het werk van de ontwerper.

In 1992 was Orbital – de lampsculptuur die de stereotypen van de verlichting van die tijd doorbrak – de eerste stap in de relatie tussen Foscarini en Ferruccio Laviani. Gebaseerd op collectieve affiniteiten ontwikkelde deze samenwerking zich gedurende drie decennia als een gedeeld pad van onderzoek. Een duurzaam partnerschap gebouwd op creativiteit en vertrouwen: samen, hebben Foscarini en Laviani nieuwe
ontwerppaden verkend – zoals die van sculpturale lampen, waarvan er vele nog steeds bestsellers zijn van het merk. En ook door een verscheidenheid aan verschillende expressieve talen te onderzoeken: in productontwerp, maar ook bij het creëren van interieurs voor beurzen, showrooms en installaties.

“Door cultuur, achtergrond en persoonlijkheid weet dit bedrijf dat creatieve onafhankelijkheid de beste manier is om het meeste uit een ontwerpsamenwerking te halen voor alle betrokken partijen”, zegt Laviani. “Foscarini geeft die vrijheid graag, als een ontwerper hun vertrouwen wint”. In het geval van Laviani kwam dat vertrouwen precies met Orbital. “Orbital was een weddenschap”, herinnert hij zich. “Er was geen garantie dat een lamp met die uitstraling een succes zou worden. We konden er ook niet zeker van zijn dat hij de tand des tijds zou doorstaan. Maar dat is precies wat hij gedaan heeft. Vanaf dat moment is onze samenwerking een doorlopend onderzoek geworden, met projecten waarbij we nieuwe manieren konden verkennen om verhalen, stijlen en sferen te produceren.” Artisitek ronken, daarin zijn Italianen in ieder geval de eeuwige wereldkampioen.

Het gaat om een fotoserie van Foscarinilampen, waaronder de jarige Orbital, in een ongebruikelijke setting. Dat klinkt misschien wel heel droog en zakelijk, maar dat is wat het is. Dus genoeg gesproken en kijk naar de beelden van de Orbital (bovenaan), Tuareg, Tobia, Dolmen, Supernova en Uptown (van boven naar beneden). Mooie platen met mooie lampen.