Etaminè, een merk van Zimmer + Rohde, lanceert een nieuwe collectie met als inspiratie de reis die kunstenaars Paul Klee, August Macke en Louis Moillet in 1914 maakten naar Tunesië. Daarnaast is er een serie gordijn- en meubelstoffen met Nice als inspiratiebron. Volop zonnige invloeden, derhalve.

De Promenade des Anglais aan de Baie des Anges in Nice heeft, ondanks de aanslag van een paar jaar geleden, nog steeds een romantisch en zonnig imago. De naam voert terug naar de 18e eeuw toen welgestelde Britten de winter doorbrachten in Nice. De gehele Côte d´Azur, met Monaco, Nice, Antibes, Cannes en Saint-Trop’ is tot op de dag van vandaag een glamorous trefpunt van de rijken der aarde, inclusief hun jachten, de casino’s en luxe bars. Met de kwaliteiten Ballade (een promenade met figuurtjes als een aquarel), Plage (lichte lijnen die doen denken aan een strand in de zinderende hitte), Filet de Pêcheur (met een visnetpatroon), Sur le Quai (licht golvend patroon) en Petite Terrasse (charmante geometrie) speelt het merk hier op in.

De Voyage à Tunis collectie verwijst dus naar de reis van de drie kunstenaars die zich lieten inspireren door de Tunesische architectuur, de souks, de dromedarissen en kamelen in de woestijn en de oases. De serie is op linnen gedrukt en heeft hutjes met palmen, lastdieren als ezels en dromedarissen en het lichtspel van een oase die ogen alsof Klee deze heeft geschilderd. Bananenbladeren, abstracte lijnen en de mozaïeken van de stad Nabeul completeren de patronen van deze serie. Op de foto een voorbeeld van deze serie. Let op de zwarte ezeltjes in het gordijn.