Evonik partnert met The Vita Group om een baanbrekend efficiënt recycle proces voor polyurethaanmatrassen te realiseren.

– Het proces helpt de industrie van flexibel polyurethaanschuim om de circulariteit te verhogen
– Hydrolysetechnologie maakt het mogelijk om gebruikte flexibele polyurethaanschuimen en matrasmaterialen te recyclen
– Innovatie zal het aantal matrassen dat jaarlijks wordt verbrand of gestort aanzienlijk verminderen

Evonik heeft haar expertise in polyurethaanchemie (PU) gebruikt om een efficiënt chemisch recyclageproces te ontwikkelen voor de omzetting van flexibele PU-schuimen terug naar de oorspronkelijke polyolgrondstof. ”Het nieuwe hydrolyse-recyclageproces van Evonik heeft het potentieel om circulariteit te bereiken in de industrie van flexibele PU-schuimen.”

In de volgende fase van de ontwikkeling zal Evonik de proeven met haar nieuwe proces opschalen. Het partnerschap met The Vita Group, een toonaangevende leverancier van flexibele PU-schuimproducten met toegevoegde waarde en gedifferentieerde producten, heeft dit proces nog versterkt. The Vita Group heeft de gerecycleerde polyolen uit het hydrolyseproces van Evonik getest in verschillende van zijn toepassingen voor flexibel schuim.

Volgens het laatste rapport van EUROPUR (de Europese vereniging van fabrikanten van flexibele polyurethaanschuimblokken) worden alleen al in Europa jaarlijks zo’n 40 miljoen matrassen weggegooid, waarvan het grootste deel op de vuilstort belandt, wat overeenkomt met 600 kiloton afval: waaronder meer dan 300 kiloton PU-schuim. Met het potentieel om de belangrijkste bestanddelen van flexibel PU-schuim en matrassen op basis van PU-schuim te recycleren, biedt het Evonik-procédé een aanzienlijk hogere benuttingsgraad van het gerecycleerde polyol in vergelijking met bestaande gecommercialiseerde technologieën.

”De oplossing van Evonik zal bijdragen tot de duurzaamheidsverwachtingen van de wereldwijde flexibele PU-industrie om afval te verminderen en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen bij de productie van haar producten te verhogen. Dit stelt Evonik in staat haar positie als toonaangevende aanbieder van oplossingen voor de PU-industrie uit te breiden en ondersteunt de doelstellingen van het hele Evonik-concern om een volledig functionerende circulaire economie tot stand te brengen.”

“Alleen door producten terug te recyclen tot hun grondstoffen en ze steeds opnieuw te gebruiken, maken we een volledig circulaire economie mogelijk”, zegt Ralph Marquardt, hoofd van de polyurethaanadditievenbusiness van Evonik. “Ons nieuwe hydrolyseproces levert recyclaten op met een kwaliteit en prestaties die vergelijkbaar zijn met die van nieuwe grondstoffen. Zo kunnen innovatieve schuimproducenten zoals onze partner The Vita Group voldoen aan hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen, terwijl ze PU-producten van hoge kwaliteit blijven leveren.”

“The Vita Group staat bekend om onze lange geschiedenis van innovatie in duurzaamheid en het investeren in circulaire economie producten. We recyclen en rebond meer dan 30.000 ton trim per jaar, als onderdeel van onze dynamische duurzaamheidsagenda,” zegt Ian W. Robb, Group CEO voor The Vita Group. “Duurzaamheid en innovatie zijn centrale principes in elk aspect van ons bedrijf. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om voorop te lopen bij de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologie binnen onze industrie. Dezepartnership vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal op onze reis naar het bereiken van de circulaire economie waar we allemaal naar streven, en we kijken ernaar uit om nauw samen te werken met Evonik.”

Ian Robb: ‘onze verantwoordelijkheid…’

Evonik zal haar nieuwste polyurethaanoplossingen, waaronder haar nieuwe hydrolyse-recyclageproces, demonstreren op stand #E15, tijdens de UTECH Europe die dit jaar van 16 tot 18 november plaatsvindt in Maastricht, Nederland.