De lamp die het begin was van de samenwerking tussen Marc Sadler en Foscarini bestaat 20 jaar sinds het winnen van de Compasso d’Oro, en is er nu in een nieuwe jubileumversie: MITE ANNIVERSARIO. Op de foto hierboven is Sadler aan het werk in zijn atelier.

MITE is een vloerlamp die heeft bijgedragen aan de geschiedenis van decoratieve verlichting, vanwege zijn innovatieve karakter, zijn elegantie en zijn karaktervolle textuur. In 2001 won MITE-vloerlamp samen met de TITE-hanglamp versie de ADI Compasso d’Oro prijs, de oudste en belangrijkste designprijs ter wereld. MITE markeerde een keerpunt in het gebruik van materiaal, een gepatenteerde mix van glasvezel en koolstof of Kevlar®, die extreem flexibel, licht en sterk is. Dit materiaal werd ontwikkeld na langdurend onderzoek geïnspireerd op de technologie van het produceren van vishengels.

“MITE onderscheidt zich vanaf het begin als een van die projecten die afwijkt van de gebruikelijke werkwijzen”, zegt Carlo Urbinati, director van Foscarini, “door een houding aan te nemen die je in staat stelt alle mogelijkheden van een materiaal en een technologie te verkennen. Sinds de Compasso d’Oro in 2001 is er twintig jaar verstreken en wij vinden dat dit jubileum, samen met het iconische, tijdloze karakter van Mite, op gepaste wijze mag worden gevierd. Daarom hebben we MITE Anniversario gecreëerd, door verdere experimenten en variaties een evolutie van het originele concept”.

MITE Anniversario is wat grootte betreft identiek aan het origineel, maar heeft een matte afwerking. Het dunnere Carbon draad is in een bredere spiraal bevestigd en wordt naar beneden toe smaller eindigend in de voet van de lamp, gemaakt van zwart marmer met onregelmatige witte en grijze tekening. De nieuwe ontwikkelingen zijn niet enkel esthetisch, maar vooral ook technologisch en gerelateerd tot licht. De lamp is volledig opnieuw ontworpen. De lamp heeft een nieuw systeem van twee LED-borden, met verschillende, elkaar versterkende functies. De eerste projecteert direct en diffuus licht naar boven, terwijl de tweede de hele diffuser verlicht, helemaal tot de voet van de lamp. Het resultaat is een beter verlichte ruimte, efficiënter en tegelijkertijd energiezuiniger.

“In Mite”, legt Marc Sadler uit, “heeft het materiaal het voordeel een patroon te hebben dat ervoor zorgt dat licht vibreert terwijl het door de lamp wordt getransporteerd. Het was niet makkelijk om het juiste materiaal te vinden hiervoor. Design – vervolgt Sadler – “is door mensen gemaakt die acteren en samenwerken. Dit is een typisch Italiaanse magie. De meeste bedrijven wereldwijd verwachten dat een ontwerper als een soort superheld kant en klare ontwerpen presenteert die direct klaar zijn voor productie. Maar zo werkt het niet: om echt innovatieve dingen te maken, is continue discussie nodig om problemen te ontdekken en op te lossen. Dit is hoe ik graag werk, en met Foscarini is dit precies hoe het is gegaan, sinds het begin van onze samenwerking”.

Vanwege de essentiële kwaliteit van de vorm, gecombineerd met decoratieve verrijking, is MITE Anniversario ideaal voor thuis, maar ook voor publieke ruimtes, waar de lamp kan worden toegevoegd op een elegante, krachtige maar niet overheersende manier. De lamp is extreem veelzijdig en krijgt in deze nieuwe versie een nog complexer en fascinerender uitstraling.