Heimtextil 2019 vindt plaats van 8-11 januari in Frankfurt. Tijdens deze warme dagen is Frankfurt in januari een verkoelende gedachte, maar de beursorganisatie van de grootste vakbeurs voor textiel in Europa wil graag de aandacht vestigen op het feit dat er straks op de beurs nog meer meubelstoffen en decoratief textiel te zien zal zijn. In totaal zijn er meer dan 400 exposanten op deze terreinen, aldus organisator Messe Frankfurt.

“Deze twee segmenten groeien nu al een paar jaar achter elkaar op de beurs. In 2019 zullen alle relevante Europese aanbieders van meubel- en decostoffen plus kunstleder, voor het eerst te zien zijn op de drie verdiepingen van hal 4”, aldus Olaf Schmidt, Vice President Textiles & Textile Technologies van Messe Frankfurt. De belangrijkste aanbieders in deze segmenten uit het Verre Oosten die ervaring hebben in exporteren staan in de hallen 1 en 5. Al met al een onmisbare concentratie van aanbieders voor inkopers en textiel editeurs, aldus Schmidt.

Gezond leven en werken blijft een belangrijk thema in het interieurtextiel. Meubelen en decostoffen leveren daar ook een bijdrage aan: klimatologisch, akoestisch en het verhogen van de feel-good factor. Stoffen zijn nu bij voorkeur organisch, waterproof en/of vlamvertragend. Tegelijkertijd willen we dat stoffen een natuurlijke uitstraling hebben.  Dit geldt ook voor stoffen die buiten worden gebruikt in linnen, flanel of met een geweven uiterlijk. Voor binnen is wol de feel-good factor van dit moment. Denim is ook een groeier.  Op de ochtend van de eerste beursdag, 8 januari, zal er een discussie plaatsvinden tussen de Heimtextil trend managers over de nieuwste ontwikkelingen. Vertegenwoordigers van de industrie worden uitgenodigd om ook deel te nemen aan het gesprek in hal 4.2.

Grote namen in hal 4 zijn, onder andere, Gruppo Mastrotto, Manifattura Tessile Di Nole, Martinelli Ginetto, MCA, Prosetex and Sirio Tendaggi uit bella Italia, Boelert & Moens, De Poortere Frères, Symphony Mills en Tessutica (met het Beaulieu merk) als voorbeelden van Zuiderburen. Albatros, Bernard Reyn, Pintail en Reynaldo zijn voorbeelden uit ons land. Uit Spanje: Manuel Revert, Santa Amalia Alta Decoracion ( SATI) en Textiles Vilber. Turkse vrienden zijn, bijvoorbeeld, Dina Vanelli Tekstil en Güleser Tekstil. Uit Duitsland komen Gebrüder Munzert, Konrad Hornschuch, Leder Schreyeck, Textum en Vowalon Beschichtungen.

In hal 4.2 vindt daarnaast de presentatie “Interior.Architecture.Hospitality Expo” plaats voor architecten, interieurontwerpers en hotelinrichters: akoestisch textiel, slijtvast textiel. de stoffen die nodig zijn voor het inrichten van hotels. Crypton uit de Verenigde Staten en Anavil Europe uit Frankrijk zijn voorbeelden van exposanten uit deze sector die hun debuut maken tijdens de komende Heimtextil. Trevira zal in dezelfde hal een grote presentatie geven. “We borduren voort op de gezamenlijke stand van Trevira CS van vorig jaar met nog meer partners met collecties waarin onze vlam vertragende garens zijn verwerkt. We besteden ook extra aandacht aan trends en kleuren in de projectmarkt”, aldus Dr Isabell Lammel, Manager Communications bij Trevira. Voorbeelden van partners op de gezamenlijke stand zijn Getzner Textil uit Oostenrijk, Engelbert E. Stieger uit Zwitserland, Hoftex uit Duitsland, Johan van den Acker uit ons land en het Italiaanse Tessitura Mario Ghioldi.

In de hallen 1.0, 1.1 en 5.1 staan dus Aziatische fabrikanten op drie verdiepingen speciaal voor volume inkoop. Daarnaast staan er ook textielmerken die bedoeld zijn voor retailers, zoals de merken D Decor, G.M Syntex en SVG Fashion uit India in hal 5.1.

Ook in hal 4.2, naast de Trevira presentatie: meerdere fabrikanten van vezels en garens voor verschillende productsegmenten. Van eco tot high tec, denk hierbij aan namen als het Duitse Dralon  (hal 4.1, foyer), Lenzing uit Oostenrijk (hal 11.0), Reliance uit India (hal 4.0, foyer) en  het ItaliaanseTorcitura Lei Tsu (hal 4.2). We zien elkaar in het koele, coole Frankfurt begin 2019!

www.heimtextil.de