Vier Europese designopleidingen hebben de ‘New & Next University Contest’ van vakbeurs Heimtextil gewonnen en krijgen een beursstand tijdens de komende editie in Frankfurt (8-11 januari) waar zij zich kunnen presenteren aan een internationaal publiek.

Dit is de eerste keer dat Heimtextil dit heeft georganiseerd. Het doel is het promoten van nieuw design en de studenten in contact brengen met producenten en retailers. Een vakjury koos uit de 21 inzendingen de volgende vier opleidingen: Leeds Arts University, Hochschule Luzern Design & Kunst, Academy of Fine Arts and Design uit Slowakije en de Moholy-Nagy University of Art and Design uit Boedapest (waarvan de hoofdingang op de foto staat).

De vier academies presenteren zich in hal 3.0 als deel van het segment Textile Design. “We verwachten eersteklas werk van de studenten waar veel influencers uit de industrie op af zullen komen”, zo voorspelt Sabine Scharrer, Director of Heimtextil van de Messe Frankfurt. “De vier opleidingen zijn een fantastische aanvulling op de 250 designstudio’s die aanwezig zijn bij Textile Design.” Ik vind dit zelf altijd een van de leukste afdelingen van de beurs, omdat het een voorbeschouwing geeft van wat er volgend jaar gemaakt gaat worden in textiel. Foto’s nemen is daar helaas (maar begrijpelijk) verboden…

‘New & Next’ is het onderdeel van Heimtextil voor startups die hun debuut maken op de beurs. Ongeveer 30 bedrijven zullen te zien zijn in januari.  Ze staan in hal 3.0 (textieldesign), hal 8.0 (badtextiel), 9.0 (bedtextiel) en bij het tafeltextiel in hal 12.