Ongebruikelijke materialen, functionele concepten en stoffen met een emotionele waarde: de University Contest van Heimtextil geeft jonge talenten de kans om designs te presenteren tijdens de beurs, in alle creatieve vrijheid.

Van werk met meerdere interpretaties tot modulair getuft tapijt en het onderzoeken van textiel als een mogelijk geheugen: ieder jaar sturen studenten van designopleidingen van over de gehele wereld hun  uiteenlopende projecten in om beoordeeld te worden door en vakkundige jury aan de hand van een aantal criteria: “Als beursorganisatie moeten we investeren in het overbrengen van kennis. De industrie heeft jonge en onconventionele invalshoeken nodig om zich verder te ontwikkelen en dat is wat we nastreven met de University Contest”, zo zegt Olaf Schmidt, Vice President Textiles & Textile Technologies van Messe Frankfurt.

Dit jaar waren er 28 inzendingen waarbij er 3 tussenuit sprongen en zij zullen hun werk tonen tijdens de editie van Heimtextil 2024. Van 9 tot en met 12 januari hebben deze drie de kans om zichzelf (en hun opleiding) vrij van kosten te presenteren aan de industrie op een internationaal niveau op hun eigen stand in hal 3.0 van het beurscomplex in Frankfurt in het New & Next gedeelte.

Rebecca Milautzcki beschrijft haar werk Below the pattern (op de foto) als volgt: “De ambiguïteit van het ontwerp komt door de vier patronen die worden gecombineerd: transparant, tastbaar en driedimensionaal.” Ze maakte deze zwart-witte stof in samenwerking met de Westsächsische Hochschule Zwickau.

Tasja Videmšek van de Universiteit van Ljubljana maakte juist een heel kleurrijk ontwerp voor een modulair tapijt met Bauhaus als inspiratiebron maar bedoeld voor een hedendaags interieur. Svenja Bremen van de HAW Hamburg is de derde winnaar en presenteert Soft Memories: ze wil dat een stof meer is dan alleen een lap textiel, ze richt zich op een interactie tussen materiaal en gebruiker waarbij persoonlijke herinneringen en ervaringen herkenbaar in het materiaal terugkomen.

Te zien dus in hal 3, waarbij ook de mogelijkheid er is om met deze enthousiaste jonge ontwerpers van gedachten te wisselen. Heimtextil 2024 is er dus van 9 tot en met 12 januari in Frankfurt.

www.heimtextil.messefrankfurt.com