HMC’er Hugo van den Haak heeft de nieuwe tafel voor het tv-programma De Avondetappe van de NOS ontworpen én gemaakt. Uit de zeven andere leerlingen die een ontwerp hadden bedacht, kwam het ontwerp van Hugo bij de jury (met onder meer presentatrice Dione van de Graaff) het beste naar voren. Vanaf 7 juli is de tafel van Hugo dagelijks te zien in het tv programma.

Directeur Denny Terlouw van het HMC kijkt elke zomer naar dit tv programma en hij zag daar vorig jaar een houten tafel staan. Hij dacht toen, leerlingen van het HMC kunnen ook een tafel maken. ’Ik trok de stoute schoenen aan en zocht contact met de NOS. Ze reageerden erg enthousiast en zo hebben we er een ontwerpwedstrijd van gemaakt. Alle leerlingen van alle opleidingen konden zich hiervoor aanmelden. Uiteindelijk hebben zeven leerlingen gepresenteerd aan Dione en haar team. Er zijn ontzettend mooie ontwerpen bedacht en ik ben erg trots dat er daadwerkelijk ook één ontwerp gekozen is door de NOS’, aldus Denny Terlouw.


De winnende tafel

Hugo is tweedejaars aan de opleiding Meubelmaker niveau 4. ‘Ik kijk altijd naar het programma en ging vroeger vaak op fietsvakanties. Toen ik over deze opdracht hoorde dacht ik, hier moet ik aan mee doen’, vertelt Hugo. Vanuit de NOS kregen de leerlingen diverse specificaties waar de tafel aan moest voldoen. Zo moest de tafel goed vervoerd kunnen worden, aangezien het programma een reizende studio heeft. Hugo is hier slim mee omgegaan. ‘Ik heb een nieuwe scharnierfunctie bedacht, waardoor je de tafel makkelijk in en uit kan klappen. Twee tafelbladen schuiven over elkaar heen, zodat je verschillende vormen van de tafel kan maken’, aldus Hugo.

‘Hugo kan enorm trots op het resultaat zijn’, zegt NOS-presentatrice Dione de Graaff. ‘Het is echt een prachttafel geworden. Alle leerlingen die meegedaan hebben ontzettend hun best gedaan. Het was dan ook niet makkelijk een keuze te maken. Met het zien van deze tafel krijg ik alweer helemaal zin in de Avondetappe. Laat de Tour maar beginnen.’