De laatste 15 jaar ziet Koninklijke CBM, branchevereniging van de meubelindustrie en interieurbouw, het aantal woonmeubelfabrikanten in Nederland dalen. De productie verplaatst zich naar het buitenland, er is geen bedrijfsopvolging of bedrijven gaan failliet. Toch zijn er veel startups en volop kansen. Hoe ziet de toekomst van de woonmeubelindustrie in Nederland eruit? Reden voor CBM om een event te houden waar dit thema centraal staat.

Na een rondleiding door de fabriek van Leolux gaven drie sprekers vanuit hun eigen invalshoek hun visie op de toekomst. Daardoor geïnspireerd gingen de deelnemers in gesprek over  de kansen voor de Nederlandse woonmeubelindustrie. Belangrijkste conclusies zijn dat samenwerking noodzaak is, zowel tussen meubelfabrikanten als in de keten met retailers, toeleveranciers en andere branches. Authenticiteit, kwaliteit en duurzaamheid zijn cruciaal voor s marketing. Fabrikanten moeten meer in beeld krijgen wat de consument wil en inspelen op de trends en ontwikkelingen. Online verkoop biedt een kans, maar de kracht zit vooral in de combinatie online en offline.

Harry Bijl van INretail gaf zijn visie over Retail 2030 die veel nieuwe technologische ontwikkelingen gaat doormaken. De retail zoals deze nu bestaat heeft geen overlevingskans. De klant krijgt meer inspraak in hoe een product eruit ziet, terwijl de retailer zich ontwikkelt van verkoper naar allesweter. Winkelen wordt meer een beleving en bezit van producten verschuift naar gebruik. Ook duurzaamheid speelt een steeds grotere rol.

Damien Poelhekke van MADE.COM (foto) ziet vooral kansen en groeimogelijkheden in de combinatie van online en offline. Het grote succes van MADE.COM is dat zij meubelen rechtstreeks vanaf ontwerp en productie aan de consument leveren waardoor de prijs tot 70% lager blijft. MADE.COM bood in eerste instantie alleen online design producten aan, nu hebben ze 7 Europese flagshipstores. In die gebieden stijgt de omzet flink. De focus van het bedrijf ligt momenteel op de technologie in het klantcontact. Het gebruik van de MADE.COM-tablets in de winkels levert een verdubbeling op van de orderwaarde.

Een uitgebreider verslag van de bijeenkomst en de discussie in de woonbranche is te lezen in editie #12 van Interior Business Magazine.