Inter IKEA Group, franchisegever van het IKEA concept, deelt het octrooi op hun ‘Anchor and Unlock’-systeem met de markt. Dit betekent dat andere bedrijven het systeem vanaf nu kunnen gebruiken voor eigen doeleinden, om wereldwijd de veiligheid in en om het huis te verbeteren. De innovatie zorgt ervoor dat een ladekast aan een wand moet worden bevestigd om meerdere lades tegelijk te kunnen openen.

Als de kast niet wordt vastgemaakt, kan er slechts één lade tegelijk open. Dit stimuleert consumenten om hun kast te bevestigen aan de wand en verlaagt het risico op het kantelen van de kast. Door deze kennis nu te delen wil IKEA andere partijen op de markt aanmoedigen om hetzelfde veiligheidssysteem te gebruiken voor ladekasten. De eerste IKEA producten met het ‘Anchor and Unlock’-systeem zijn de VIHALS ladekasten, die sinds deze zomer verkrijgbaar zijn.

IKEA werkt graag samen met de meubelbranche, beleidsmakers, consumentenbonden en consumenten om te zorgen voor een veiliger leven thuis. Dit doet het Zweedse woonwarenhuis onder andere door productinnovaties en het creëren van bewustwording van de eventuele risico’s die aan producten verbonden zijn. Het delen van de ‘Anchor and Unlock’-innovatie is een belangrijke stap in de samenwerking met de branche en IKEA hoopt dan ook dat marktgenoten zich genoodzaakt zullen voelen dergelijke veiligheidssystemen toe te passen in hun ontwerpen. 

Productveiligheid heeft bij IKEA de allerhoogste prioriteit. Het woonwarenhuis raadt klanten met klem aan om ladekasten altijd aan een wand te bevestigen om het risico op kantelen te verlagen. Omdat dit niet altijd gebeurt, bedacht IKEA het ‘Anchor and Unlock’-systeem. Een kast met dit systeem valt minder snel om omdat er slechts één lade tegelijk geopend kan worden, tenzij de ladekast wordt bevestigd aan de wand.

Voor meer informatie over het ‘Anchor and Unlock’-octrooi, klik hier.