Ikea zal later dit jaar de eerste winkel voor tweedehands meubilair van het woonwarenhuis openen. Dit past bij het streven van het bedrijf om in 2030 volledig circulair te zijn.De winkel zal geopend worden in het eerste winkelcentrum ter wereld met alleen maar tweedehands spullen genaamd ReTuna in de gemeente Esklistuna.

Het Zweedse bedrijf gaf al eerder aan dat huren en recyclen van meubilair wereldwijd deel uitmaakt van dit streven. Het bedrijf lijkt zich enigszins te schamen voor het succes van de afgelopen jaren dat tot veel vervuiling en overconsumptie heeft geleid, zo vindt Ikea zelf. “Als we onze duurzaamheidsdoelen willen halen zullen we ook onszelf moeten uitdagen en kijken of het in de praktijk werkt wat we verzinnen”, aldus Ikea Sweden’s sustainability director Jonas Carlehed. Het bedrijf streeft naar een vermindering van de impact op het klimaat van gemiddeld 70 procent per product in 2030.

De tweedehands winkel is een testproject dat regelmatig zal worden beoordeeld en verkoopt spullen uit een nabij gelegen vestiging die beschadigd zijn geraakt en daarna gerepareerd zijn. Ikea repareert en herverkoopt al items die tijdens transport naar een vestiging beschadigd zijn geraakt. Ook is het al mogelijk voor klanten om producten terug te brengen om opnieuw te verkopen of om te doneren aan een goed doel. Vorig jaar lanceerde het bedrijf een lease concept voor meubelen.