Dat het innovatieve Zweedse woonwarenhuis vaak voor de muziek uitloopt is bekend, maar dat het besloten heeft om in Japan huisbaas te worden is wederom opzienbarend. In Tokio verhuurt IKEA woningen voor nog geen euro huur per maand.

Toegegeven, het zijn piepkleine appartementen van 10 vierkante meter, maar in Tokio is dit niet ongebruikelijk. De beschikbare ruimte om te bebouwen, landbouw te bedrijven en te bewonen is hoe dan ook slechts een derde van het totale Japanse aardoppervlak (de rest is vulkanisch gesteente en zeer dichte bossen) en in Tokio is ruimte al helemaal schaars. De meeste wolkenkrabbers tellen dan ook meerdere verdiepingen ondergronds, niet alleen voor kantoren en winkels maar ook meer en meer voor woningen. Tel daarbij op dat steeds meer bewoners van de hoofdstad jong en single zijn en de 10 vierkante meter klinkt al minder benauwend. De gemiddelde Nederlandse student zou al blij zijn met een dergelijke ruimte. Overigens: appartementen van minder dan 10 vierkante meter zijn niet ongebruikelijk in Tokio, een stad met 14 miljoen inwoners…

De IKEA appartementen staan in de wijk Shinjuku, van oudsher een populaire winkel- en uitgaanswijk. De maandelijkse huurprijs is het ongelofelijk lage bedrag van 99 yen: 0,77 euro. Een eenkamerappartement in Tokio kost al gauw 1.000 euro per maand. Dit klinkt als een koopje voor veel Randstadbewoners maar de Japanse koopkracht is vele malen lager dan die in Nederland: inwoners van Tokio besteden een nog groter deel van hun inkomen aan ‘kale’ huur dan inwoners in onze grote steden.

De IKEA appartementen worden (uiteraard) gemeubileerd en gebruiksklaar opgeleverd, dus geen gestoei meer met schroeven die ontbreken of handleidingen die onduidelijk zijn. IKEA is overigens sinds 2019 al huisbaas in Zweden, Finland en Noorwegen met betaalbare modulaire huizen en heeft ook speciale huizen ontwikkeld voor mensen die lijden aan dementie. Op de foto bovenaan de plattegrond van het Shinjuku appartement, de foto hierboven is een beeld van Shinjuku.