Tijdens de komende editie van imm cologne vindt voor de 18e keer de Pure Talents Contest plaats. Creativiteit en functionaliteit van nieuwe ontwerpen zijn in dit tijdsgewricht relevanter dan ooit, aldus Koelnmesse, de beursorganisator.

De komende editie is een LivingKitchen editie, dus de ontwerpwedstrijd spreidt zich ook uit naar keukens met een aparte LivingKitche Selection. Bovendien is er ook weer een Audience Prize  (voor de tweede keer) waardoor en drie kansen zijn voor jonge ontwerpers om een prijs te winnen. Bij de presentatie van de Pure Talents Contest staan originele meubelontwerpen die stemmen tot nadenken over het alledaags gebruik van meubelen. Visuele en functionele innovatie staat centraal. Tafels worden heruitgevonden. Een stoel kan overal naar toe worden meegenomen. Verlichting van papier. Dit klinkt misschien niet revolutionair, voor veel mensen in de meubelbranche die alleen denken in grote gestoffeerde banken, lage salontafels, TV meubelen en relaxfauteuils is dit het wel.

In de afgelopen 17 jaar werden er 476 ontwerpen van 526 jonge designers uit de hele wereld getoond in Keulen. Veel van deze ontwerpen zijn uiteindelijk terechtgekomen in de collecties van fabrikanten. De wedstrijd staat open voor studenten aan designopleidingen en afgestudeerden tot en met drie jaar na hun afstuderen. De uiterste datum van inzenden is 17 september.

“Studenten en jonge zelfstandige ontwerpers zijn als eersten door de huidige economische problemen getroffen. Maar wanneer het om helpen van de medemens gaat staan zij achteraan in de gedachten van velen. Ik vind dat wanneer we met de huidige pandemie regels toch een beurs kunnen organiseren juist de jongeren moeten helpen. Zij hebben ons altijd inspiratie en nieuwe impulsen gegeven, juist nu moeten ze op ons als platform kunnen bouwen en vertrouwen”, aldus imm cologne Director Claire Steinbrück . “Voor de branche is het van belang dat we de talenten van nu, de ontwerpers van morgen, blijven koesteren.”

De jury zal voor deze editie opnieuw bestaan uit internationale ontwerpers, de vakpers, instituten en onderwijsinstellingen en fabrikanten. Deze keer zijn de leden van de jury, onder andere, ontwerpster Ana Relvão (Relvãokellermann, München) en designer Sebastian Herkner (Studio Sebastian Herkner, Offenbach), designjournalist Johannes Hünig en de Creative Director van Thonet, Norbert Ruf.

De jury selecteert 20 nominaties voor meubelen, woonaccessoires, verlichting, vloerbedekking, behang en woontextiel en smart home. Daarnaast dus deze keer ook de LivingKitchen Selection voor keukenconcepten, keukenapparatuur, keukenaccessoires en keukengerei. In totaal zes nominaties en daaruit de winnaar. Alle nominaties (dus 26 in totaal) zijn te zien op de beurs van 18 tot en met 24 januari 2021. Een unieke gelegenheid om jezelf te presenteren als jonge ontwerper aan een groot internationaal vakpubliek. Wie weet de start van een mooie loopbaan als designer!

Na de eerste beursdag kiest de jury de vier beste ontwerpen waarvan de eerste drie beloond worden met respectievelijk 3.000, 2.000 en 1.000 euro. De winnaar van de LivingKitchen Selection wint ook 3.000 euro. Daarnaast is er voor de tweede keer een publieksprijs. Deze Audience Prize winnaar wordt gekozen via het instagram account van de beurs en ontvangt 1.000 euro. Wat anders is deze keer: inzenden en toelichten gebeurt volledig digitaal. Ook voor Duitse deelnemers, die normaal van tevoren naar Keulen reisden om hun ontwerp toe te lichten aan de jury. Gelijke kansen voor iedereen, dus deze keer digitaal toelichten.

Meer info: www.imm-cologne.de/puretalentscontest