De wekelijkse update van Bureau RMC, dat het winkelende publiek in de winkelstraten telt en analyseert. Het aantal bezoekers is weer gestegen in vergelijking met de vorige week.

Afgelopen week hebben veel mensen genoten van het warme zomerweer. Op vrijdag 26 juni kwam het kwik voor het eerst boven de 30 graden en daarmee was de eerste tropische dag van 2020 een feit. Het zomerse weer resulteerde ook in drukkere winkelstraten. Zo was het afgelopen week 12,3 procentdrukker dan de week ervoor. Dit is de grootste toename die we zien sinds de afkondiging van de coronamaatregelen medio maart. De laatste tijd zien we dat de drukte weer elke week wat toeneemt. Ondanks deze grote druktestijging is het nog steeds 46,8 procent rustiger in de winkelstraten dan vorig jaar.

Kijkend naar de weekverdeling zien we vooral dat het maandag en dinsdag fors drukker was dan vorige week en ook de zondag liet een grote stijging zien. De warme dagen van woensdag tot zaterdag, waarbij de temperatuur rond de 30 graden lag, bleef het relatief rustig in de winkelstraten. Door het warme weer kozen mensen ongetwijfeld vaker een andere bestemming om te recreëren dan de  winkelstraat. Zo zien we dat het op strandlocaties gemiddeld 33% drukker was dan de week ervoor en op de warme en droge donderdag was het zelfs 72 procent drukker op de Nederlandse stranden. Ook op verschillende andere plekken in het land was het druk. Zo  zijn er op het Waagplein in Alkmaar (foto) 14,1 procent meer passanten geteld dan een week geleden.

Lokaal blijven we echter nog steeds grote verschillen zien. Zo nam de drukte op de Dijkstraat in Bolsward af met 15,5% ten opzichte van vorige week, terwijl de Nieuwendijk in Amsterdam een stijging liet zien van 14,5%.  Dit wordt waarschijnlijk verklaard doordat er weer meer toeristen naar de hoofdstad komen door de heropening van de grenzen.

Al met al zien we opnieuw een toename van de drukte in de Nederlandse winkelstraten. Echter te warm weer zorgt ervoor dat deze drukte zich verplaatst van winkelstraten naar stranden en overige recreatiegebieden, zoals dat ook het geval was voor corona Feit blijft dat het nog maar half zo druk is in binnensteden in vergelijking met vorig jaar.