Hoe leiden vernieuwende functionaliteit, ongebruikelijke materialen en inspirerende verhalen tot bijzondere producten? Ontwerpers Ineke Hans en Mark Braun gaan deze vragen beantwoorden tijdens de rondleidingen die zij geven tijdens Ambiente 2020 op 8 en 9 februari volgend jaar in Frankfurt. Hans is nieuw dit jaar (als opvolger van de onvolprezen professor Maier-Aichen). Het motto van de Nederlandse designer: Design is incomplete unless the resulting objects communicate something. Een prikkelend motto.

Het duo bezoekt door hen geselecteerde stands waarbij de gidsen een gesprek aangaan met de standhouder. Bij Maier-Aichen leidde dit niet zelden tot interessante discussies over de rol van design, het overwaarderen van star designers en de overvloed aan middelmatig ontworpen en geproduceerde rommel om ons heen. Hans en Braun richten zich op de vragen: wat kunnen we verwachten van design? Waar halen ontwerpers hun inspiratie vandaan? Hoe kan de liefde voor details en esthetiek gecombineerd worden met functionaliteit en doelgerichtheid van een product? Ineke Hans zal rondleiden langs het Dining deel van de beurs. Zij heeft studio’s in Arnhem en Berlijn en is winnaar van diverse Red Dot en Design Plus awards. Daarnaast is zij gastdocent aan het Institute of Product and Process Design van de Berlin University of the Arts.

In een interview met de Ambiente Blog, benadrukt zij dat  trends niet slechts de uitkomst van grootschalige emotionele betrokkenheid is, maar een weerslag is van maatschappelijke ontwikkelingen. Wanneer verstedelijking leidt tot kleiner wonen betekent dit dat er nieuwe opberoplossingen moeten komen. Voor haar is het vanzelfsprekend om te ontwerpen van uit de huidige sociale ontwikkelingen in een pragmatische, functionele setting. Een eettafel fungeert ook als werkbureau. Inspiratie vanuit het dagelijkse leven is niet altijd even esthetisch aantrekkelijk: “Wanneer we alleen voor de TV zitten te eten ziet dat er niet fraai uit, maar het is wel menselijk om zo voor de buis te hangen. Dat vraagt dus om nieuwe producten die daarbij aansluiten.” Een object moet vooral duidelijk zijn in waarvoor het is bestemd: helder communiceren met de gebruiker. “Soms hebben we maar een nieuw greepje nodig om een lade op een nadere manier te kunnen openen. Goed design is nooit antisociaal. Uiteindelijk dient design een doel. Ontwerpers moeten niet bezig zijn met koste wat het kost iets nieuws ontwerpen, we moeten ons afvragen: wat is er nu feitelijk nog nodig aan producten?” De professor zal zich herkennen in haar zienswijze.

Mark Braun is ontwerper en docent in product- en industrieel ontwerp bij het Saar College of Fine Arts in Saarbrücken. Hij geeft rondleidingen langs de Living en Giving afdelingen tijdens Ambiente. Opgeleid als timmerman ontving hij dit jaar de German Design Award voor zijn stoel Hama High voor Echtstahl. Hij heeft een ontwerpsudio in Berlijn en geeft rondleidingen sinds 2016 tijdens de beurs. Op de foto ziet u Braun in actie tijdens de editie van dit jaar.

Designer Tours:

Zaterdag, 8 februari 2020

10:30 – 12:00 uur (Ineke Hans à Dining)

11:00 – 12:30 uur (Mark Braun à Living & Giving)

Zondag, 9 februari 2020

10:30 – 12:00 uur (Mark Braun à Living & Giving)

11:00 – 12:30 uur (Ineke Hans à Dining)

14:30 – 16:00 uur (Mark Braun à Living & Giving)

15:00 – 16:30 uur (Ineke Hans à Dining)

Ambiente 2020 is van 7 tot en met 11 februari 2020. www.ambiente.de