In een opmerkelijke samenwerking hebben Van Hoecke, een toonaangevende leverancier van meubel- en interieurbeslag, samen met Woodwize, een organisatie die zich toelegt op het bevorderen van kennis in de Belgische hout- en meubelindustrie, en de Belgische Regionale Technologische Centra, de handen ineengeslagen om leerkrachten te trainen en scholen te voorzien van een state-of-the-art didactisch pakket voor meubel- en interieurbeslag. Dit educatieve initiatief wordt ondersteund door Unilin, dat waardevol materiaal levert voor de oefenmodule, en de leerlingen van PTS Boom (foto bovenaan), die via een pedagogisch project de modules hebben geproduceerd.

Dit didactische pakket is ontworpen met het oog op het inspireren van de interieurbouwers van morgen. Het bevat een uitgebreide oefenmodule en opdrachtfiches waarmee leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen om hun kennis en vaardigheden op het gebied van meubel- en interieurbeslag te ontwikkelen. Daarnaast omvat het pakket ook het basisbeslag, waaronder scharnieren, ladesystemen en klapdeurbeslag, om de leerlingen in staat te stellen praktische opdrachten uit te voeren en hun begrip van meubel- en interieurbeslag te verdiepen.

Peter van Hoecke, CEO van het gelijknamige bedrijf (foto hierboven): “Onderwijs is de smidse van onze toekomst, waar de kolen van kennis en de hamer van innovatie samenkomen om de welvaart van onze industrie en onze maatschappij te smeden. Het belang van onderwijs mag dus nooit onderschat worden. Wij steunen dan ook graag alle initiatieven die genomen worden om via het onderwijs de sector op een hoger niveau te tillen.”

Dit nieuwe didactische pakket, nascholing en de bijhorende financiële investeringen belichamen de toewijding van ondernemingen zoals Van Hoecke en Unilin aan het ondersteunen van educatieve initiatieven in de meubelindustrie. Samen streven we ernaar om de kennis en vaardigheden van leerlingen te verbreden en hen voor te bereiden op de uitdagingen van de moderne meubelindustrie. “Samenwerking in onderwijs is voor ons belangrijk om te borgen dat onze interieursector zal blijven innoveren, en uiteraard liefst met duurzame en Belgische producten”, aldus Bert Vandenkendelaere (Sales en Marketing Director Unilin foto hieronder).

 

Om ervoor te zorgen dat leerkrachten en scholen het didactische pakket optimaal kunnen benutten, organiseren de RTC’s en Woodwize in samenwerking met van Hoecke zes uitgebreide Train-The-Trainers (TTT). Deze sessies bieden een diepgaand overzicht van verschillende soorten beslag en trends in de meubelindustrie, terwijl ook de mogelijkheden van de corpus configurator voor zowel leerkrachten als leerlingen worden belicht. De start vond plaats op 7 november bij Van Hoecke in Sint-Niklaas, en de TTT-sessies zullen ook plaatsvinden in Roeselare, Mechelen, Tongeren, Geel, en eindigen op 23 november opnieuw bij Van Hoecke. In totaal zullen 125 houtleerkrachten uit 75 verschillende scholen worden bereikt. Scholen die deelnemen aan de nascholing ontvangen een gratis didactisch pakket om de opgedane kennis direct in de praktijk te brengen.

Bart de Waele, Woodwize, legt uit: “Vanuit een lerend netwerk met leerkrachten en technisch adviseurs aangevuld met mensen uit het werkveld zorgen we voor input en ondersteunen we de uitwerking van projecten, waardoor deze dicht bij de praktijk staan. De woorden samen met, door en voor onderwijs mag je letterlijk nemen.”