INretail heeft het predicaat Koninklijk ontvangen tijdens een groots event waar in aanwezigheid van ruim duizend leden en relaties het honderdjarig bestaan werd gevierd. De loco-commissaris van de Koning van provincie Utrecht, Mirjam Maasdam, overhandigde het predicaat aan Anton Sanders, voorzitter van Inretail.

De loco-commissaris benadrukte in haar speech de maatschappelijk waarde van INretail. “Als brancheorganisatie is INretail een professionele gesprekpartner voor en namens de retail. Zij werkt aan moderne arbeidsvoorwaarden en ontwikkelkansen voor medewerkers en zet duurzaamheid op de kaart. INretail neemt verantwoordelijkheid. Er schuilt veel kracht in de vereniging, omdat de leden de vereniging besturen en de koers kiezen. En dat doen ze al honderd jaar met succes.”

Vernieuwen

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken was speciale gast en sprak de aanwezigen ook toe. “Het mkb vormt het fundament voor de werkgelegenheid en de detailhandel is daarbij heel belangrijk. Een samenleving zonder winkels kan ik mij niet voorstellen. Ik ben er van overtuigd dat we over honderd jaar ook nog winkelen.”

Blijf wel vernieuwen was haar boodschap. “Ondernemen in de retail vraagt om flexibiliteit en natuurlijk hoort innovatie daar dan bij. Als het gaat om het ondernemerschap zelf, om duurzaamheid of bijvoorbeeld digitalisering. Het gaat om kansen zien èn pakken.”

Keijzer vindt dat gemeenten vaker met plannen moeten komen voor gezonde winkelgebieden. “Er zijn winkelstraten die hun functie gaan verliezen. Dat typeert de veranderingen in de detailhandel en dat vraagt om goed lokaal beleid waar alle belanghebbenden bij betrokken worden.”

INretail is enorm blij met het predicaat Koninklijk, omdat het helpt haar missie te realiseren: ondernemen makkelijker maken. “Deze bekroning geeft betekenis aan de functie die de retail heeft voor de samenleving en de rol die INretail als vereniging heeft voor haar leden en de branche.”