INretail is niet blij dat de NOW regeling voor woonwinkels in mei afloopt. Er moet tijd worden bijgetrokken, zeker enkele maanden. De brancheorganisatie voor mode- en woonretailers maakt zich zorgen.

Veel woonwinkels gaan het schip in met de huidige NOW-regeling. Daardoor dreigen onnodig banen verloren te gaan. De woonretailers pleiten voor verlenging van de huidige regeling die in mei afloopt. “Er wordt op dit moment nog geleverd aan consumenten die maanden geleden een bestelling plaatsten. Dat zorgt voor wat omzet. Maar in mei en de maanden daarna gaan de omzetten dramatisch dalen. Door de coronacrisis stellen consumenten hun koop nu uit en straks valt er dus niets te leveren of te factureren,” aldus INretail.

De woonwinkelbranche is goed voor 46.000 banen. “Dat is 50% meer dan bij KLM. De werkgelegenheid van tienduizenden komt daarmee in gevaar. Daarom pleiten wij voor het doortrekken van de NOW-regeling,” aldus INretail. “Het zou goed zijn als het kabinet dat op 21 april bekend maakt. Woonwinkeliers hebben de zekerheid nodig dat ook op 1 juni of op 1 juli de NOW-regeling aan te vragen is, waarbij met deze periode vorig jaar vergeleken kan worden. Het gaat al snel om 1800 euro per medewerker aan tegemoetkoming in de loonkosten die ondernemers nu mislopen. Onderzoek van INretail toont aan dat 61% van de woonwinkels meldt dit straks juist keihard nodig te hebben.”

Verlenging van de regeling zorgt ook voor de rust die woonondernemers kunnen gebruiken om corona-bestendige business plannen te ontwikkelen. INretail verwacht dat veel meer sectoren zullen pleiten voor verlenging van de noodmaatregelen. “De coronacrisis is nog lang niet voorbij. De anderhalve meter economie is een uitdaging die we aangaan. Hulp van de overheid door verlenging van het noodmaatregelenpakket is in deze overgangsfase keihard nodig. Werkgelegenheid mag zeker nu niet onnodig verloren gaan.”