Bij woonwinkels gaat 2019 de boeken in als een uitstekend omzetjaar. De omzet steeg met gemiddeld 5,3% ten opzichte van een jaar eerder. Toen werd maar 0,2% groei genoteerd. Dit meldt branchevereniging INretail in een persbericht.

Meubelverkopers deden dankzij de verthuistrend -investeren in je bestaande behuizing- goede zaken en zagen hun omzet met gemiddeld 8,4 procent stijgen. Gemengde zaken noteerden 6,7 procent omzetgroei en slaapspeciaalzaken 5,4 procent. De omzet van woningtextielzaken steeg met 4,6 procent en keukenspeciaalzaken zagen hun omzet 4 procent stijgen.

INretail signaleert de omzetgroei vooral aan de onder- en de bovenkant van de markt met stijgingen van 6,7 procent en 7,9 procent. Het middensegment boekte met 2,9 procent veel minder omzetgroei. “Aanbieders aan de zogenaamde onderkant van de markt bieden een aantrekkelijk en scherp geprijsd assortiment. En aan de bovenkant van de markt vormen de kwaliteitsmerken gecombineerd met veel deskundigheid en een passende sfeer in de winkel ijzersterke punten. Voor de midden-categorie is het een uitdaging om de onderscheidende elementen te vinden die je nodig hebt om extra aantrekkelijk te zijn voor de consument,” aldus branchemanager Wonen bij INretail Bert-Jan van der Stelt.

De verwachting is dat ook in 2020 woonwinkels op omzetgroei kunnen rekenen. De krapte op de woningmarkt heeft maar beperkt invloed op de omzetontwikkeling werd vorig jaar al vastgesteld door INretail. “Er wordt meer in het interieur van de bestaande woning geïnvesteerd. Verthuizen is populair,” aldus Van der Stelt. “Van woning veranderen lukt vaak niet en daarom kiezen velen voor een flinke facelift van hun interieur.”