De afgelopen maand is de stand van de Interior Index met één punt gedaald. De index sloot de maand maart af op een stand van 9,2. De daling wordt voornamelijk veroorzaakt door de cijfers over de woningmarkt, die een flinke afname laten zien ten opzichte van februari.
Weekomzetmutaties woondetaillisten
De index van de weekomzetmutaties van woondetaillisten steeg in maart met 2,7 punten. Deze deelindicator is in maart uitgekomen op 12,3. 41 Procent van de woondetaillisten noteerde een toename van de weekomzet tegenover 29 procent een daling. Van de woondetaillisten verwacht krap de helft (48%) dat in de komende maand de winkelomzet een stijging zal laten zien. Dat is vijf procent minder dan in de voorgaande maand. Slechts 15 procent voorziet een omzetdaling. Daarmee blijft het optimisme onder de woondetaillist sterk positief.

 

%

Omzetontwikkeling woonwinkeliers stijging

%

Omzetontwikkeling woonwinkeliers DALING
  • Consumentenvertrouwen februari 2018
  • Consumentenvertrouwen maart 2018
Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten is in maart 2018 een fractie verbeterd, aldus het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op 24, tegen 23 in februari. Het oordeel over het economisch klimaat is in maart iets positiever. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen gaat van 43 in februari naar 45 in maart. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden als over de afgelopen twaalf maanden verbeterde. De koopbereidheid blijft gelijk in maart. Deze deelindicator komt net als in februari uit op 10. Consumenten oordelen in maart nagenoeg gelijk over hun financiële situatie en vinden de tijd even gunstig voor het doen van grote aankopen als in februari.
Producentenvertrouwen
Het producentenvertrouwen ging van 10,9 in februari naar 9,5 in maart, maakt het CBS bekend. Producenten in de industrie waren in maart minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Ook waren ze wat minder positief over hun orderportefeuille. Hun oordeel over de voorraden gereed product veranderde nauwelijks. Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn al ruim een jaar lang positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.
  • Producentenvertrouwen februari 2018
  • Producentenvertrouwen maart 2018

Verkochte woningen

Woningmarkt
In februari 2018 registreerde het Kadaster 16.094 verkochte woningen. Dit is een daling van 9,1 procent ten opzichte van februari 2017. Vergeleken met de voorgaande maand, januari 2018, is er sprake van een stijging van 0,4 procent. Het Kadaster registreerde toen 16.035 verkochte woningen. Ten opzichte van februari 2017 zien we alleen in Drenthe een stijging (1,2%). In Utrecht is de daling het grootst met 12,8%. Vergeleken met januari 2018 zien we in Friesland de grootste stijging (11,4%) en in Noord-Holland de grootste daling (6,7%). Vergeleken met februari vorig jaar zien we een daling van het aantal geregistreerde verkochte woningen bij alle woningtypen. Bij 2-onder-1-kap woningen registreren wij de grootste daling van 16,9 procent, bij hoekwoningen is de daling het laagst met 3,9 procent. Ten opzichte van de vorige maand, januari 2018, zien we bij alleen bij appartementen een daling (3,8%). Bij hoekwoningen zien wij de grootste stijging van 4,3 procent. Omdat de mutatiecijfers in vergelijking tot de maand een jaar geleden minder positief zijn dan in de voorgaande maand hebben de nieuwe cijfers een negatief effect op de stand van de Interior Index. De deelindicator van de woningmarkt daalde namelijk van -3,1 naar -9,1.
Han van Es

Han van Es

Marktonderzoeker

De Interior Index wordt samengesteld door Han van Es van Marktdata. Kijk voor de meest actuele stand op www.interiorbusiness.nl/index.