IKEA geeft haar catalogus dit jaar een gezicht. De komende twee weken voorziet ‘Wandelende Catalogus’ Fabiënne Breevaart heel Nederland van interieur- en stylingadvies. Eind augustus plaatste IKEA een online oproep, waarna honderden mensen zich aanmeldden als eerste Wandelende Catalogus van IKEA ooit. Het bedrijf koos uiteindelijk voor de 28-jarige Fabiënne uit Breda door haar originaliteit en frisse blik op interieurgebied.

Vorig jaar gaf IKEA de befaamde catalogus al een stem door deze als luisterboek te presenteren. Van 7 september tot en met 18 september kan iedereen in gesprek gaan met de Wandelende Catalogus Fabiënne, door haar een persoonlijk bericht te sturen via het Instagramkanaal van IKEA Nederland. Naast het gepersonaliseerde advies van Fabienne is de catalogus ook digitaal beschikbaar.

In de online oproep benoemde IKEA een aantal belangrijke eigenschappen van de Wandelende Catalogus, waaronder creativiteit, oog voor het creëren van ruimtelijkheid in kleinere woningen en het bewustzijn dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. Fabiënne las de oproep en herkende zichzelf hier meteen in. Toen zij vorig jaar haar eigen huis inrichtte, begon ze een Instagramaccount om vrienden te inspireren met foto’s, ervaringen en interieurtips. De Wandelende Catalogus is nu voor twee weken de baas van het Instagramkanaal van IKEA. “De samenwerking met IKEA zorgt ervoor dat ik mijn passie met velen mag delen, wooninspiratie kan bieden en mensen kan helpen met interieurvragen”, zegt Fabiënne.

Sinds enkele jaren kijkt IKEA naar waardevolle alternatieven voor de jaarlijkse catalogus in gedrukte vorm. Ook doet de onderneming in verschillende landen marktonderzoek en dat levert nuttige resultaten en inzichten op. In Nederland onderzoekt het bedrijf in hoeverre klanten de digitale catalogus prefereren boven de gedrukte variant. IKEA ziet steeds meer voordelen van de digitale variant, waaronder snellere interactie met klanten. Zo oriënteren de meeste klanten zich al via IKEA.nl en de andere digitale kanalen voordat zij naar de winkel of de webshop gaan. Dit jaar zal IKEA wederom geen gedrukte catalogus verspreiden*. Speciaal voor IKEA fans die een gedrukt exemplaar op prijs stellen – bijvoorbeeld om hun verzameling compleet te houden – zorgt het bedrijf voor een gelimiteerd aantal papieren catalogi. Die zijn sinds 1 september af te halen in de IKEA winkels.

*Ten behoeve van het onderzoek wordt de catalogus wel verspreid in en rondom Delft