Als toonaangevende beurs wil interzum verantwoordelijkheid nemen: met het thema Neo Ecology voor de komende editie (9 tot en met 12 mei in Keulen) wil de beurs voor toeleveranciers van de meubelindustrie duurzaamheid en klimaatbescherming echt op de kaart zetten.

Als eerste stap wordt de CO2 uitstoot tijdens de beurs gemeten: van de verbruikte energie, de standbouw en de logistiek tot de gastronomie. Daarna zal de beurs er alles aan doen om deze waarden in de toekomst te laten dalen. Daar waar dit (nog) niet lukt sponsort de beursorganisatie twee gecertificeerde, internationaal erkende projecten voor klimaatbescherming om zo de uitstoot te compenseren.

Het eerste project is in Bhatel in de Indiase deelstaat Gujarat. Hier wordt door middel van windenergie stroom opgewekt om zo per jaar 167.000 ton aan CO2 uitstoot te verminderen. Tegelijkertijd profiteert de lokale bevolking van een stabiel stroomnet en levert het langdurige werkgelegenheid op.Bij het tweede project, eveneens in India maar dan inde deelstaat Karnataka, wordt braakliggend land beplant met bomen. Hiermee worden 1.296 boerenfamilies ondersteund uit 155 dorpen die zich gaan inzetten voor de beplanting en het onderhoud van de nieuwe bossen. Beide projecten zijn gecertificeerd volgens de Gold Standard VER, met strenge eisen voor de betrokkenheid en het welzijn voor de lokale bevolking op de lange termijn.

“Met deze maatregelen nemen we als interzum maatschappelijke verantwoordelijkheid en zetten we stappen richting een duurzam beurs” , aldus Maik Fischer, directeur van interzum. “Het terugdringen van de CO2 uitstoot hoort bij het doel op de lange termijn van zo klimaatneutraal mogelijk te opereren. Neo Ecology is niet zomaar een thema, we hopen samen met onze exposanten echt een verschil te kunnen maken en woon- en werkomstandigheden van de toekomst op klimaatgebied positief te kunnen beïnvloeden.” Met de uitkomsten van de metingen bij deze editie wordt de duurzaamheidsstrategie van Koelnmesse verder ontwikkeld.

Tijdens de beurs zal deze betrokkenheid met het klimaat en het milieu al zichtbaar zijn via de nadruk op schone grondstoffen, smart materials, hernieuwbare energie en re- of upcycling van materialen en producten bij exposanten. De circulaire economie is het hoofdthema bij de lezingen en discussies tijdens de beurs, samen met emissie-arme bio materialen en klimaatpositief bouwen. Ecologische oplossingen voor de meubelindustrie en de interieurbouw zijn weer zichtbaar bij de interzum awards met de nieuwe categorie Neo Ecology voor innovatieve producten die de CO2 voetafdruk verminderen en/of sociale omstandigheden en ethische standaarden verhogen.

Deze initiatieven van interzum passen in het beleid van Koelnmesse (en andere beursorganisaties: Messe Frankfurt reist zelfs af naar de Verenigde Naties in New York om te laten zien hoe ze hun best doen om CO2 uitstoot te verminderen. Vliegen naar New York en het willen verminderen van CO2 uitstoot…maar dit terzijde). In 2035 hoopt Koelnmesse klimaatneutraal te zijn. De beursorganisatie houdt als richtlijn voor dit doel de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties aan (net als Messe Frankfurt, alleen vliegt men nog niet van Keulen naar New York).