Ter viering van de 70e verjaardag van de samenwerking van ontwerper Hans J Wegner en Carl Hansen & Son heeft het meubelbedrijf de Wishbone Chair van Wegner uitgevoerd in negen nieuwe kleuren ontwikkeld door designer Ilse Crawford.

“We wilden een reeks kleuren die de huidige tijd weerspiegelt. De gedempte tonen passen bij dit tijdsbeeld. Als inspiratie dienen de schilderijen van de Deense schilder Per Kirkeby, waaruit liefde voor de natuur spreekt. Dit zijn geen tijdelijke, hippe kleuren, maar tinten die verdieping en complexiteit geven aan elk interieur”, aldus Crawford.

Planten, mineralen en aarde die de schoonheid van het Hoge Noorden mede bepalen vormen de basis van deze negen kleuren, die zowel los van elkaar als in combinaties goed werken. “Kleuren zijn zo bepalend voor onze emoties en stemmingen, deze kleuren zorgen voor een warme, ontspannen en natuurlijke omgeving”, aldus Crawford.

De Deense ontwerper Hans J Wegner is een van de bekendste en bepalende ontwerpers van de twintigste eeuw. He was een van de drijvende krachten achter de Danish Modern beweging waardoor mensen in de jaren 50 en 60 anders gingen kijken naar hun meubilair. Wegner is met name bekend vanwege zijn stoelen en ontwierp er bijna 500. Vandaar dat zijn bijnaam Meester van de Stoel geen gebakken lucht is. Ontwerpen was voor hem een organisch proces met de functie als basis waarvanuit de vorm steeds verfijnder en minimalistischer werd bijgeschaafd. Terugbrengen tot de meest elementaire vorm. Honderden van zijn ontwerpen zijn in productie gegaan en vele zijn dit nog steeds.

Ilse Crawford komt uit Londen en stelt menselijke behoeften en wensen centraal in haar werk als ontwerper. Met haar team van Studioilse schept zij openbare omgevingen waar mensen zich op hun gemak voelen en interieurs van woningen waarin mensen zich thuis voelen. Het zou ook raar zijn als dit niet zo was, maar dit terzijde. De studio heeft meer dan honderd projecten tot stand gebracht, waaronder Soho House New York, de eerste Aesop winkel in Londen en het Ett Helm hotel in Stockholm.