Koelnmesse heeft gisteravond via een bericht aan de exposanten van de diverse beurzen laten weten dat alle beurzen in Keulen tot eind oktober niet doorgaan. Dus geen spoga+gafa, Orgatec of, om maar iets te noemen, Kind und Jugend en de koffievakbeurs euvend & coffeena.

Duitsers gebruiken graag lange en wollige zinnen in het zakelijk verkeer, maar de reden van het uitstellen van de najaarsbeurzen is in twee woorden samen te vatten: de pandemie. Koelnmesse was aanvankelijk uitgelaten over de mogelijkheid om weer beurzen te mogen organiseren, maar de realiteit is anders: exposanten durven het nog niet aan om grote groepen bezoekers te ontvangen en zeggen af. Zonder exposanten geen beurzen.

De kunstbeurzen ART COLOGNE en COLOGNE FINE ART & DESIGN in november gaan vooralsnog wel door.

Het is vooral extra zuur omdat de beursorganisatie een paar weken geleden nog aankondigde klaar te staan voor druk bezochte evenementen: digitale borden, afstand houden, van tevoren aanmelden, desinfecterende gel overal aanwezig, uitgebreide security en ambulances. Maar het heeft niet mogen baten. De angst zit er goed in, zeker nu in sommige delen van Duitsland meldingen binnenkomen van nieuwe besmettingen (overigens niet in Keulen).

Ook het reizen van en naar de beurs vanuit het buitenland is onduidelijk en dit heeft zeker meegespeeld in de beslissing om met alles te stoppen tot eind oktober. Zoals eerder gemeld verschuift spoga+gafa naar 30 mei tot en met 1 juni 2021. Orgatec kondigt aan dat de volgende editie plaats gaat vinden van 25 tot en met 29 oktober 2022. Dus het schema van om het jaar wordt aangehouden.

Wel is het zo dat Koelnmesse zoekt naar een moment in 2021 voor de exposanten om alsnog hun producten te tonen. Dit kan misschien binnen het kader van imm cologne (18-24 januari 2021) of een ander evenement, zoals de geplande congressen van de architectuurbladen FRAME en AIT. Wordt vervolgd.